ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ρέι Ντάλιο «σορτάρει» 5,7 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκές μετοχές

19:25 - 16 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Ο Ρέι Ντάλιο «σορτάρει» 5,7 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκές μετοχές
Short θέση συνολικού ύψους 5,7 δισ. δολαρίων σε μετοχές 18 ευρωπαϊκών εταιρειών έχει «χτίσει» μόνο αυτόν τον μήνα η Bridgewater Associates του διάσημου μεγαλοεπενδυτή Ρέι Ντάλιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως έχει ανοίξει θέση short ύψους 1 δισ. δολαρίων μόνο στον ολλανδό κατασκευαστή μικροτσίπ ASML, ενώ στην TotalEnergies η θέση που έχει πάρει είναι αξίας 752 εκατ. δολαρίων.

Από τις καταχωρήσεις δεν είναι ξεκάθαρο αν η Bridgewater έχει στόχο να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών, ή είναι μέρος κάποιας ευρύτερης στρατηγικής αντιστάθμισης η οποία υπολογίζεται από μαθηματικά μοντέλα.

Από την άλλη βέβαια, οι θέσεις short της εταιρείας του Ρέι Ντάλιο πιθανώς να ξεπερνούν και το ποσό των 5,7 δισ. καθώς οι ρυθμιστικοί κανόνες δεν απαιτούν να δημοσιεύονται μικρότερης τάξεως τοποθετήσεις.

Σημειώνεται ότι θέση short «χτίζεται» μέσω πώλησης δανεισμένων μετοχών από κάποιον, ο οποίος προσβλέπει να καρπωθεί το κέρδος από την επαναγορά τους σε χαμηλότερη τιμή εάν συμβεί αυτό όντως στην αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η τιμή του τίτλου αυξηθεί, τότε ο επενδυτής κλείνει τη θέση του με ζημία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.