ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Δεν είναι αναπόφευκτη η ύφεση, λέει η Γέλεν

19:06 - 19 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Δεν είναι αναπόφευκτη η ύφεση, λέει η Γέλεν
«Δεν είναι αναπόφευκτη η ύφεση», δήλωσε την Κυριακή (19/6), η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εκφράζοντας μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο ABC, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αν και υπογράμμισε ότι η  οικονομία κινείται πολύ αργά, σημείωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, ενώ και η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή. 

Οι συζητήσεις για μια οικονομική ύφεση έχουν αυξηθεί φέτος, καθώς ο πληθωρισμός εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλός και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να τον αντιμετωπίσει.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Fed ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη από το 1994, ενώ ο Πρόεδρος της Fed ανέφερε την πρόθεση της τράπεζας να συνεχίσει την επιθετική πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Η κ. Γέλεν παραδέχθηκε στη συνέντευξή της ότι «ο πληθωρισμός είναι απαράδεκτα υψηλός, αλλά εν μέρει αυτό οφείλεται στον πόλεμο που προκάλεσε η Ρωσία στην Ουκρανία».

Τα αίτια του πληθωρισμού είναι παγκόσμια και όχι αμερικανικά, τόνισε, «και οι παράγοντες αυτοί είναι απίθανο να περιοριστούν αμέσως. Ωστόσο, ο πληθωρισμός θα ανακόψει ταχύτητα στους επόμενους μήνες», υπογράμμισε. 

Αν και η κ. Γέλεν φαίνεται «αισιόδοξη» για την αποφυγή της ύφεσης στις ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την πανδημία Covid-19 να βρίσκονται στο επίκεντρο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.