ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: «Κλείδωσαν» δια στόματος Λαγκάρντ οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων

17:02 - 20 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: «Κλείδωσαν» δια στόματος Λαγκάρντ οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (20/6) τα σχέδια της τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων δύο φορές φέτος το καλοκαίρι, καταπολεμώντας παράλληλα τη διεύρυνση των περιθωρίων στο κόστος δανεισμού.

Το σχέδιο προβλέπει αρχικά μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και μία ακόμα, ίσως μεγαλύτερη, τον Σεπτέμβριο.

«Αυτές οι αποφάσεις υποδηλώνουν την προηγούμενη δέσμευσή μας να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία εντός του πλαισίου της εντολής μας, περιλαμβάνοντας ευελιξία αν απαιτηθεί, για να εξασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%», ανέφερε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομία επηρεάζεται από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και την ευρύτερη αβεβαιότητα, ενώ οι ανατιμήσεις διευρύνονται σε περισσότερα πεδία.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου, ενώ πρόσθεσε πως η νέα αύξηση επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα προσαρμοστεί ανάλογα με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Η Λαγκάρντ επισήμανε στους ευρωβουλευτές ότι η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ευρωζώνης και το outlook εξακολουθεί να περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα.

Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ανακάμψει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:29 - 20 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.