ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Εκτός «ατζέντας» το Μέλλον της Ευρώπης!

09:37 - 23 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Εκτός «ατζέντας» το Μέλλον της Ευρώπης!
Αβέβαιον παραμένει το αν, οι ηγέτες της ΕΕ, που συναντούνται σήμερα και αύριο, θα δώσουν συνέχεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μια σειρά ευαίσθητων θεμάτων περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας τακτικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με δεδομένο το μέγεθος των θεμάτων που διακυβεύονται, αυτή η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – εάν είναι επιτυχής – θα μπορούσε να γίνει μια σύνοδος κορυφής ορόσημο.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, πιθανότατα με ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να επιβεβαιώσουν εκ νέου την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και να εξετάσουν την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Θα συζητήσουν επίσης τις εξελίξεις και την υποστήριξη της Ουκρανίας μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, καθώς και τις ευρύτερες συνέπειες του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής ασφάλειας.

Όπως και σε προηγούμενες συναντήσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, ενδέχεται να μιλήσει ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, θέμα που συζήτησαν τελευταία μετά από αίτημα του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30-31 Μαΐου 2022.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.