ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ (Fed): Δέσμευση «άνευ όρων» για την μείωση του πληθωρισμού

20:33 - 23 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Πάουελ (Fed): Δέσμευση «άνευ όρων» για την μείωση του πληθωρισμού
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, χαρακτήρισε «άνευ όρων» τη δέσμευσή του για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Έχουμε μια αγορά εργασίας που είναι ως ένα βαθμό μη βιώσιμη και βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», είπε σήμερα (23/6) ο Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου κατά τη δεύτερη ημέρα της εξαμηνιαίας κατάθεσής του. «Πρέπει πραγματικά να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών, να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%, γιατί χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια διαρκή περίοδο μέγιστης απασχόλησης», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα και ο Πάουελ σηματοδότησε ότι μια άλλη κίνηση αυτού του μεγέθους -ή μια αύξηση 50 μονάδων βάσης- βρίσκεται στο τραπέζι όταν συναντηθούν ξανά στα τέλη Ιουλίου.

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η Fed εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα επιτύχει μια ήπια «προσγείωση» της οικονομίας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό είναι πλέον δύσκολο.

«Αυτό έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα με τον πόλεμο που ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πάντως ότι στην Fed δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη.

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει κίνδυνος οι ενέργειες της Fed να οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας. «Δεν έχουμε εργαλεία ακριβείας», είπε, «άρα υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η ανεργία, από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο όμως. Μια αγορά εργασίας με ανεργία 4,1% ή 4,3% εξακολουθεί να είναι μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας».

Παράλληλα, ο Πάουελ είπε ότι αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά από μια υποτονική έναρξη του 2022.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:12 - 23 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.