ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

G7: Βαριά η...σκιά του πολέμου πάνω από τις βαυαρικές Άλπεις

08:48 - 27 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
G7: Βαριά η...σκιά του πολέμου πάνω από τις βαυαρικές Άλπεις
H φετινή συνεδρίαση της G-7 στις Βαυαρικές Άλπεις έχει βαριά πάνω της τη... σκιά από τα επαναλαμβανόμενα σοκ στην παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο της Ρωσίας.

Οι ηγέτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ενώ ειδικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει μεγάλη φθορά στη δημοτικότητά του. Ωστόσο, σε σχέση με το παρελθόν δεν υπάρχουν σημαντικές τριβές και οι δυσκολίες τούς ενώνουν.

Σε προηγούμενες συνόδους κορυφής μάλωναν για το Brexit και συγκρούστηκαν για αμυντικές συμφωνίες, ενώ τώρα όλοι ευθυγραμμίζονται με τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Την πρώτη μέρα της συνόδου διερεύνησαν τρόπους για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τους δασμούς που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. ΗΠΑ και Βρετανία προωθούν δε εμπάργκο στο χρυσό της Ρωσίας, αν και η ΕΕ έχει τους ενδοιασμούς της.

Αποφάσισαν επίσης να επενδύσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η Κίνα έχει κυριαρχήσει.

Τη Δευτέρα (27/6), δεύτερη ημέρα της συνόδου στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η επισιτιστική ασφάλεια καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται και τα βασικά αγαθά παραμένουν κολλημένα στην Ουκρανία.

Η σύνοδος κορυφής θα ολοκληρωθεί αύριο με συζήτηση για έναν μηχανισμό περιορισμού των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας και πώς να μετριαστεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.