ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λέιν (ΕΚΤ): Διπλός κίνδυνος λόγω πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης

16:26 - 29 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Λέιν (ΕΚΤ): Διπλός κίνδυνος λόγω πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών προκειμένου να αντιμετωπίσει τον διπλό κίνδυνο που απειλεί την οικονομία της Ευρωζώνης, τόνισε επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο CNBC, και στο περιθώριο του φόρουμ της ΕΚΤ που διεξάγεται στην Πορτογαλία, ο Λέιν υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από δύο παράγοντες.

Δηλαδή, τόσο από την αύξηση του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο παραμονής του στα τρέχοντα επίπεδα όσο και από την οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης, η οποία ωστόσο θα μείωνε τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε, «ταυτόχρονα με την υψηλή αβεβαιότητα, θα πρέπει να διαχειριστούμε εξίσου και τους δύο κινδύνους».

Παράλληλα, σημείωσε πως «από τη μία πλευρά, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που διατηρούν τον πληθωρισμό υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα, ενώ από την άλλη πλευρά ελοχεύει ο κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λέιν, στόχος της ΕΚΤ κατά τις δύο επικείμενες συναντήσεις του Ιουλίου και Αυγούστου είναι η αύξηση των επιτοκίων από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκονταν.

«Ωστόσο, κάθε κίνηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την αξιολόγηση και την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός πως η ηγεσία της Τράπεζας θα πρέπει να προσαρμόζει τη δράση της ανάλογα με τις εξελίξεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.