ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία-Νιγηρία υπέγραψαν συμφωνία για την επιστροφή των «Χάλκινων του Μπενίν»

18:17 - 02 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Γερμανία-Νιγηρία υπέγραψαν συμφωνία για την επιστροφή των «Χάλκινων του Μπενίν»
Η Γερμανία συμφώνησε να επιστρέψει στη Νιγηρία τα «Χάλκινα του Μπενίν», γλυπτά που κλάπηκαν κατά την αποικιοκρατική περίοδο.

Την σχετική συμφωνία υπέγραψε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και ο Νιγηριανός ομόλογος της, όπως μεταδίδει το Euronews. Σημειώνεται ότι τα «Χάλκινα του Μπενίν» είναι από τα διασημότερα γλυπτά της αφρικανικής τέχνης.

Φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ του 16ου-18ου αιώνα και κοσμούσαν το βασιλικό ανάκτορο του Βασιλείου του Μπενίν, στη σημερινή νοτιοδυτική Νιγηρία. Μετά τη λεηλασία της χώρας αυτής από τους Βρετανούς, στα τέλη του 19ου αιώνα, σκόρπισαν σε πολλά ευρωπαϊκά μουσεία.

«Όλοι συμφωνούμε πως αυτό είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό βήμα. Συνεισφέρει στην δημιουργία μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας με τους εταίρους μας στην Αφρική. Θεωρούμε υποχρέωση μας να επιστρέφουμε παράνομα αποκτηθέντα πολιτιστικά αγαθά της αποικιοκρατικής περιόδου» δήλωσε η Μπάρμπαρα Πλανκενστέινερ, διευθύντρια του μουσείου Rothenbaum.

Ακόμη το Βερολίνο ανακοίνωσε πως θα επιστρέφει στο Καμερούν άγαλμα θεότητας που είχε κλαπεί πριν από 120 χρόνια. Η Γερμανία έχασε όλα τα αποικιακά της εδάφη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη, μετά την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Ιστορικοί υποστηρίζουν πως μια ειλικρινής προσέγγιση της ιστορίας της αποικιοκρατίας σαφώς και περιλαμβάνει την επιστροφή σημαντικών των πολιτιστικών αγαθών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.