ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Έχει λάβει €18 δισ. απ’την ΕΕ για προενταξιακή βοήθεια

13:27 - 06 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Τουρκία: Έχει λάβει €18 δισ. απ’την ΕΕ για προενταξιακή βοήθεια
Παρά τα αντιθέτως θρυλλούμενα, περί αυστηρών ευρωπαϊκών συστάσεων στην Τουρκία, η χώρα του Ερντογάν, εξακολουθεί να λαμβάνει από την ΕΕ δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό και προενταξιακή βοήθεια.

Το ζήτημα αναδεικνύει, με ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud, που αποκαλύπτει, παράλληλα, ότι η Τουρκία έχει λάβει 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε προενταξιακά κεφάλαια από το 1996!

Σημειώνει ακόμη ότι, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 προβλέπει, εκταμίευση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη χώρα αυτή για να φιλοξενεί παράνομους μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ.

Όλα αυτά όταν, όπως υπογραμμίζει ο Γάλλος ευρωβουλευτής, η ελληνική ακτοφυλακή  έχει μπλοκάρει 40.000 λαθρομετανάστες από την αρχή του έτους, αριθμός που θυμίζει το μεταναστευτικό ρεύμα του Φεβρουαρίου 2020, όταν η Τουρκία απείλησε να προκαλέσει στην ΕΕ μεταναστευτικό τσουνάμι.

Επιπλέον, η Τουρκία αμφισβήτησε πρόσφατα την κυριαρχία της Ελλάδας σε 16 νησιά του Αιγαίου, έχει παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ετοιμάζεται να στείλει πλοία στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που αποδοκιμάζει την «οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις ελευθερίες, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Εύλογα δε θέτει τα εξής ερωτήματα:

  1. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, μπορεί πράγματι η Τουρκία να διατηρήσει την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ;
  2. Θα σταματήσει τελικά η Κομισιόν να πληρώνει, για τα προενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας;
  3. Σχεδιάζει η Κομισιόν ή ο Frontex να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας;

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.