ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκεοργκίεβα: Σε τροχιά κρίσης χρέους οι αναπτυσσόμενες οικονομίες

21:24 - 12 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Γκεοργκίεβα: Σε τροχιά κρίσης χρέους οι αναπτυσσόμενες οικονομίες
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προς την Κίνα και άλλες οικονομίες των G20, έτσι ώστε να επιταχύνουν την ελάφρυνση του χρέους για έναν αυξανόμενο αριθμό υπερχρεωμένων χωρών, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό τότε υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει ένα «πτωτικό σπιράλ».

Ειδικότερα, η Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Reuters ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσει το, σε μεγάλο βαθμό, τελματωμένο Κοινό Πλαίσιο για τη διευθέτηση του χρέους που εγκρίθηκε από τους G20 και την ομάδα των επίσημων πιστωτών του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2020, αλλά δεν έχει επιτύχει ούτε ένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

«Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», είπε. «Αν η εμπιστοσύνη διαβρωθεί σε σημείο που υπάρχει καθοδικό σπιράλ, δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της.

Η Γκεοργκίεβα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών των αναδυόμενων αγορών και το διπλάσιο ποσοστό των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθώς οι προηγμένες οικονομίες αυξάνουν τα επιτόκια.

«Η πίεση σε εμάς να κινηθούμε είναι πολύ υψηλή», είπε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κρίση που αντιμετώπισαν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω της πανδημίας.

Τέλος, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους για τη Ζάμπια, το Τσαντ και την Αιθιοπία, τρεις αφρικανικές χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια βάσει του Κοινού Πλαισίου και των οποίων οι επιτροπές πιστωτών συνεδριάζουν αυτόν τον μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.