ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Στο τραπέζι ακόμα και αύξηση επιτοκίων κατά 100 μ.β.

21:58 - 13 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Fed: Στο τραπέζι ακόμα και αύξηση επιτοκίων κατά 100 μ.β.
Την... ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση φέρεται να σκέφτεται η Federal Reserve, μετά τη νέα πληθωριστική έκρηξη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,1% και αύξησε τις πιθανότητες για κίνηση τουλάχιστον 75 μονάδων βάσης, ενώ ενίσχυσε και τις προσδοκίες για παρόμοια αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που η Fed άρχισε να χρησιμοποιεί απευθείας επιτόκια μίας ημέρας για να ασκεί νομισματική πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Εάν όντως πάμε σε 100 μ.β. τον Ιούλιο και 75 τον Σεπτέμβριο, τότε νομίζω ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για αργότερα μέσα στο έτος πιθανότατα θα επιδεινωθούν», δήλωσε ο Μάικλ Φερόλι, Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος στην JPMorgan Chase & Co.

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει επιδεινωθεί και αναμένουμε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιδράσουν κλιμακώνοντας τον ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων για να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους», ανέφεραν σε σημείωμα οικονομολόγοι της Nomura.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, σε ένα εύρος από 1,5% έως 1,75%, ότι ήταν πιθανή αύξηση είτε κατά 50 είτε κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Η πλειοψηφία των συναδέλφων του έκτοτε είτε έχει επαναλάβει τη γραμμή του είτε υποστήριξε μεγαλύτερη κίνηση.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρωτοφανή πληθωρισμό, προκαλώντας ιστορικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ουγγαρία έως στο Πακιστάν. Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε την Τετάρτη τα επιτόκια αιφνιδιαστικά κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα εν μέσω φόβων ότι οι υψηλές πιέσεις τιμών εδώ και δεκαετίες εδραιώνονται.

«Όλα παίζουν»

Ο Μπρετ Ράιαν, ανώτερος οικονομολόγος στην Deutsche Bank AG, είπε ότι είναι λογικό να υπάρχει κάποιος κίνδυνος μιας μεγαλύτερης κίνησης από πλευράς Fed, αλλά το θεωρεί απίθανο χωρίς ρητή επικοινωνία από την κεντρική τράπεζα.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει στραφεί σε επιθετική σύσφιξη της πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, κάτι που οι επικριτές λένε ότι προκλήθηκε από την αργή αρχική αντίδραση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα -- τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994 -- παρά το γεγονός ότι προηγουμένως σηματοδοτούσαν ότι βρίσκονταν σε καλό δρόμο για μια μικρότερη κίνηση μισής μονάδας.

«Πρέπει να βάλεις 100 στο τραπέζι για τον Ιούλιο», είπε ο Άντριου Χόλενχορστ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup «Όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με την αποκαλούμενη κορύφωση του πληθωρισμού, καθώς πριν από λίγους μήνες η κορυφή υποτίθεται ότι ήταν 8,3%.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, Ράφαελ Μπόστιτς, δήλωσε ότι «όλα παίζουν» όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις μετά τα νέα δεδομένα.

«Ένα τόσο υψηλό νούμερο είναι πηγή ανησυχίας», είπε ο Μπόστιτς σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα. «Όλα παίζονται».

Ερωτηθείς εάν αυτό περιελάμβανε την αύξηση των επιτοκίων κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα, απάντησε, «θα σήμαινε τα πάντα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.