ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed (Beige Book): Εντείνονται οι φόβοι για πληθωρισμό και ύφεση

22:59 - 13 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Fed (Beige Book): Εντείνονται οι φόβοι για πληθωρισμό και ύφεση
Η πιο πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε την Τετάρτη (13/7) έδειξε αυξημένους φόβους ύφεσης μαζί με την πεποίθηση ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Το «Beige Book» της κεντρικής τράπεζας, μια συλλογή από απόψεις από τις 12 περιφέρειές της, σημείωσε ότι η οικονομία αναπτύσσεται με μόλις «μέτριο» ρυθμό από την τελευταία έκθεση στα μέσα Μαΐου.

Μαζί με αυτό, οι επιχειρηματικές επαφές ανέφεραν γενική επιβράδυνση της ζήτησης, με πέντε από τις περιφέρειες να εκφράζουν «ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης».

«Όμοια με την προηγούμενη έκθεση, οι προοπτικές για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη ήταν ως επί το πλείστον αρνητικές μεταξύ των Περιφερειών που αναφέρονταν, με τις επαφές να σημειώνουν προσδοκίες για περαιτέρω αποδυνάμωση της ζήτησης τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες», ανέφερε η έκθεση.

Οι τομείς που πλήττονται και αυτοί που αντέχουν

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό του από τον Νοέμβριο του 1981, η έκθεση διαπίστωσε «σημαντικές αυξήσεις τιμών» σε ολόκληρη τη χώρα. Οι τιμές σε τομείς όπως η ξυλεία και ο χάλυβας είχαν μετριαστεί, αλλά υπήρξαν «σημαντικές» αυξήσεις στα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα εμπορεύματα.

Οι εταιρείες, ωστόσο, ανέφεραν ότι εξακολουθούν να είναι σε θέση να μεταφέρουν τις αυξήσεις των τιμών στους πελάτες, άλλο ένα.. πληθωριστικό σημάδι.

Στον κλάδο ταξιδίων και φιλοξενίας, ωστόσο, καταγράφεται υγιής δραστηριότητα, με ορισμένες περιφέρειες να καταγράφουν αύξηση στα επαγγελματικά και ομαδικά ταξίδια. 

Η ζήτηση για κατοικίες αποδυναμώθηκε σημαντικά, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αισθητή πτώση.

Οι αγορές εργασίας παρέμειναν σφιχτές, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, καθώς η ζήτηση μειώθηκε. Εταιρείες σε τέσσερις περιφέρειες δήλωσαν ότι εξέταζαν ή είχαν δώσει μπόνους για να αντισταθμίσουν τις αυξανόμενες τιμές.

Σε δύο περιφέρειες, οι εργαζόμενοι αναζητούσαν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό που έφτασε το 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί πρόσφατα καθώς οι καταναλωτές που πλήττονται από τις υψηλότερες τιμές έχουν περιορίσει τα έξοδά τους και οι εγχώριες επενδύσεις έχουν μειωθεί. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο και η Fed της Ατλάντα έχει ρυθμούς μείωσης του ΑΕΠ κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Ανταποκρινόμενη στο υψηλότερο κόστος σε γενικές γραμμές, η Fed έχει καθιερώσει μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων με στόχο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Μετά την έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Τετάρτης που έδειξε επίσης ότι ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε με γρήγορο ρυθμό 5,9%, οι traders αύξησαν τα στοιχήματά τους για μια πιο επιθετική Fed, αποδίδοντας τώρα μια πιθανότητα 83% ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού μια πλήρη μονάδα στη συνεδρίασή της αργότερα τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.