ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καίγονται Γαλλία και Ισπανία- Σε συναγερμό για τον καύσωνα

21:22 - 16 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Καίγονται Γαλλία και Ισπανία- Σε συναγερμό για τον καύσωνα
Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται η Γαλλία και η Ισπανία, εν μέσω του καύσωνα που έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές σε πολλές περιοχές της δυτικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, πολλές δασικές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία τις τελευταίες ημέρες. Στη Ζιρόντ σήμερα εκτιμάται ότι έχουν παραδοθεί στις φλόγες 100.000 στρέμματα γης. Τα 38 από τα 96 διαμερίσματα της Γαλλίας έχουν τεθεί εξάλλου σε «πορτοκαλί» συναγερμό λόγω του καύσωνα που αναμένεται ότι θα κορυφωθεί την Δευτέρα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς.

Στη γειτονική Ισπανία, οι πυροσβέστες δίνουν τη δική τους μάχη υπό ακραίες συνθήκες, αφού το θερμόμετρο έδειξε μέχρι και 45,7 βαθμούς Κελσίου σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας Κάρλος Γ΄, το κύμα του καύσωνα, που διαρκεί μία εβδομάδα, έχει προκαλέσει 360 θανάτους που συνδέονται με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Λίγο καλύτερη είναι σήμερα η κατάσταση στην Πορτογαλία σε ό,τι αφορά στα πύρινα μέτωπα, αφού η θερμοκρασία έπεσε ελαφρά. Τις προηγούμενες ημέρες, έφτασε ακόμη και τους 40 βαθμούς. «Είχαμε μεγάλες πυρκαγιές και δεν θέλουμε να αναζωπυρωθούν. Θα είμαστε σε επιφυλακή αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε ο διοικητής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Αντρέ Φερνάντες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας, 238 άνθρωποι πέθαναν λόγω του καύσωνα από τις 7 μέχρι τις 13 Ιουλίου. Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

Στη Βρετανία, η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι ο καύσωνας θα πλήξει την Αγγλία την Δευτέρα και την Τρίτη και είναι πιθανόν ότι θα σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας, οι 38,7 βαθμοί Κελσίου, που είχε σημειωθεί το 2019.

Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών αναμένεται ότι θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.