ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο:Η ΕΕ προετοιμάζεται για το χειρότερο-«Ξεγράφει» τον Nord Stream

14:46 - 19 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Φυσικό αέριο:Η ΕΕ προετοιμάζεται για το χειρότερο-«Ξεγράφει» τον Nord Stream
Ενώ πλησιάζει η Πέμπτη (21/7), η ημέρα που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 και να φανεί εάν η Ρωσία θα συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει την επανεκκίνηση των ρωσικών ροών ενέργειας μέσω του αγωγού αυτή την εβδομάδα.

Υπήρξε μάλιστα και σχετική δήλωση του Επίτροπου Γιοχάνες Χαν, που όπως σημειώνει το Bloomberg αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

«Δεν περιμένουμε ότι θα επαναλειτουργήσει», δήλωσε την Τρίτη (19/7) ο Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν. «Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα», πρόσθεσε. 

Η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για δέκα ημέρες, για εργασίες συντήρησης που είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει εκ νέου

Πριν την παύση για τις εργασίες συντήρησης, η Ρωσία είχε μειώσει τις ροές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις λόγω κυρώσεων. Χθες μάλιστα η Gazprom επικαλέστηκε λόγους «ανωτέρας βίας», οι οποίοι δεν της επέτρεψαν το τελευταίο διάστημα να παραδίδει τη συμφωνημένη ποσότητα φυσικού αερίου στον πελάτη της.

Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη βιομηχανία και τις χώρες που αναηζτούν εναλλακτικές προμήθειες, σημειώνει το Bloomberg. Η Γερμανία εξαρτάται σημαντικά από το ρωσικό φυσικό αέριο και ήδη η συμπίεση των προμηθειών έχει ωθήσει τη μεγάλη εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper να ζητήσει κρατική διάσωση.

Στο μεταξύ η Κομισιόν βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο-ασπίδα που έχει καταρτίσει για το ενδεχόμενο κλεισίματος των ρωσικών στροφίγγων και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως αύριο. Σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου, οι Βρυξέλλες θέτουν από αύριο την Ε.Ε. σε κατάσταση επιφυλακής (Επίπεδο Συναγερμού 2). Αν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτό το δεύτερο στάδιο, τότε θα υπάρξει «στοχευμένη» μείωση της θέρμανσης κτηρίων του Δημοσίου και δημόσιων χώρων. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί και κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Επίπεδο Συναγερμού 3), τότε με βάση το πλάνο που έχει εκπονήσει κάθε χώρα, είναι πιθανό να χρειαστεί να επιβληθούν περιορισμοί στην τροφοδοσία καταναλωτών, ξεκινώντας από μεγάλες βιομηχανίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:52 - 19 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.