ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Υπογράφεται αύριο η συμφωνία για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

21:55 - 21 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Τουρκία: Υπογράφεται αύριο η συμφωνία για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών
Την Παρασκευή (22/7) αναμένεται να υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία που έχει προταθεί από τον ΟΗΕ θα επιτρέψει την εξαγωγή σχεδόν 25 εκατ. τόνων δημητριακών και σιτηρών, ενώ το παρόν θα δώσει και ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έφτασε νωρίτερα την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταβεί στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε, όπου, εκτός του Ερντογάν, θα είναι παρόντες και αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Νωρίτερα, ένα μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τρία λιμάνια, αυτά της Οδησσού, του Πιβντένι και του Τσορνομόρσκ.

Την ασφάλεια των νηοπομπών αναμένεται να αναλάβει μια ομάδα επιτήρησης του ΟΗΕ που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Τα ρωσικά πλοία δεν θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα ουκρανικά χωρικά ύδατα, με τον Ουκρανό βουλευτή, Ρουστέμ Ουμέροφ να επισημαίνει ότι «δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και αν υπογράψουν συμφωνία με τον ΟΗΕ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.