ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη - Πτώση αναμένεται στη Wall

14:37 - 12 Οκτ 2007 | Ειδήσεις
Με απώλειες συνεχίζεται η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου να ηγούνται των ρευστοποιήσεων. Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση στη σημαντική ενίσχυση που είχε παρουσιάσει ο κλάδος. Πτώση δείχνουν και τα παράγωγα της Wall Street, εν όψει της ανακοίνωσης των λιανικών πωλήσεων αλλά και μετά τα αναμενόμενα κέρδη της General Electric.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,63% στις 6.682,00 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 1,16% στις 5.794,67 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,54% στις 7.990,01 μονάδες.

Η Citigroup προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεών της για τις μετοχές του κλάδου των ορυχείων, δηλώνοντας ότι έμεινε «έκπληκτη» από το ράλι των τελευταίων δύο μηνών. Στις ρευστοποιήσεις ηγούνται η BHP Billiton και η Rio Tinto.

Απώλειες καταγράφει και ο τεχνολογικός κλάδος με την Alcatel-Lucent και τη Nokia να δέχονται πιέσεις.

Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος κινείται η μετοχή της Telefonica, καθώς η εταιρεία αναμένει ταχύτερη ανάπτυξη στις πωλήσεις και τα κέρδη. Κέρδη και για την Northern Rock καθώς δημοσίευμα των Times του Λονδίνου αναφέρει ότι η Virgin Group βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της βρετανικής τράπεζας.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα ενός μήνα κατέγραψαν οι δείκτες των ασιατικών αγορών καθώς εντείνεται η φημολογία ότι η Κίνα θα αυξήσει άμεσα το επιτόκιο του γουαν. Αρνητική ήταν και η επίδραση της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου της Sony, που κατέγραψε την πρώτη πτώση κερδών σε διάστημα δύο ετών.

ΕΚΤ: Υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων τάσσεται ο Weber

Την εκτίμησή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδο που να μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός διατύπωσε το μέλος της ΕΚΤ Axel Weber σε ομιλία του.

Η ΕΚΤ υπαναχώρησε από τα σχέδια περί αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποτιμήσει τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι εμφανίζεται ασυμφωνία απόψεων μεταξύ των μελών της ΕΚΤ για τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν, ενώ ο Weber τάσσεται ανοιχτά υπέρ μίας νέας αύξησης των επιτοκίων.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.