ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόρεια της Κύπρου το τουρκικό ερευνητικό «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

19:04 - 31 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Βόρεια της Κύπρου το τουρκικό ερευνητικό «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»
Βόρεια της Κύπρου πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το πλέον αναβαθμισμένο τεχνολογικά (7ης γενιάς) και τελευταίο στη σειρά από τα τέσσερα αντίστοιχα πλοία που έχει υπό την κατοχή της η Άγκυρα, με στόχο την πραγματοποίηση ερευνών στο θαλάσσιο χώρο.

Η παρουσία του στην περιοχή από χθες, δηλαδή δέκα μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε εξαγγελθεί αρχικά (σ.σ. αυτή της 9ης Αυγούστου) από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ ανατρέπει άρδην τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» απέπλευσε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κινούμενο σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι. Δεδομένου, όμως, ότι αρμόδιο Υπουργείο της Τουρκίας εμφανιζόταν αποφασισμένο για την εκκίνηση των ερευνών τη συγκεκριμένη ημέρα (9η Αυγούστου), η χθεσινή αλλαγή στα τουρκικά σχέδια προβληματίζει έντονα τους αναλυτές ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό θα ξεκινούσε μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας», στα νότια της Τουρκίας. Στίγμα στο χάρτη ως προς τις έρευνες του γεωτρύπανου έδωσε και ο Τουρκικός Τύπος, ο οποίος τοποθετούσε την έναρξη των εργασιών του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.