ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» από Σάμερς: Η Fed ετοιμάζεται για μεγάλο λάθος

11:22 - 06 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» από Σάμερς: Η Fed ετοιμάζεται για μεγάλο λάθος
Την έντονη ανησυχία του ότι μια επιβράδυνση του πληθωρισμού στα επερχόμενα στοιχεία θα ωθήσει Fed να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές της λειτουργούν, όταν στην πραγματικότητα χρειάζεται πολύ περισσότερη δράση, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς.

«Ανησυχώ ότι θα δούμε κάποια καλά νέα σχετικά με τον μη δομικό πληθωρισμό», δήλωσε ο Σάμερς στην εκπομπή «Wall Street Week» του Bloomberg Television ενόψει των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή που αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη και τα οποία εκτιμάται ότι θα δείξουν υποχώρηση του πληθωρισμού.

Σε συνδυασμό με ορισμένα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης, υπάρχει ο κίνδυνος ότι αυτό «θα οδηγήσει τη Fed να σκεφτεί ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο».

Η αμερικανική οικονομία, ωστόσο, παραμένει σε κατάσταση «υπερθέρμανσης», όπως φαίνεται από τα στοιχεία για την απασχόληση και τους μισθούς του Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, είπε ο Σάμερς. Μια υπερθερμασμένη αγορά εργασίας θα σημαίνει «σταθερό ή ακόμη και επιταχυνόμενο πληθωρισμό», ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 528.000 τον Ιούλιο, μια ευρεία άνοδος που ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις και ήταν η μεγαλύτερη εδώ και πέντε μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή.

«Τα πάντα σε αυτόν τον αριθμό μου λένε υπερθέρμανση, δεν υπάρχει ακόμα έλεγχος, δεν είμαστε ακόμα σε τροχιά να βρεθούμε υπό έλεγχο», είπε ο Σάμερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Η ανησυχία μου στην πραγματικότητα μεγεθύνθηκε», είπε.

Ο Σάμερς τόνισε ότι ο αλλοτινός συνεργάτης του στα οικονομικά, ο βραβευμένος με Νόμπελ Πολ Κρούγκμαν, προειδοποίησε επίσης ότι δεν είναι καιρός η Fed να αλλάξει πορεία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, στην πιο επιθετική σύσφιξη από τη δεκαετία του 1980.

Ο Κρούγκμαν έγραψε νωρίτερα στους New York Times ότι «τα καλά νέα που πρόκειται να πάρουμε για τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό δεν είναι απόδειξη ότι η στρατηγική έχει ήδη λειτουργήσει, και δυστυχώς (είμαι συνήθως νομισματικό περιστέρι), δεν προσφέρουν δικαιολογία για μια στροφή προς χαλαρότερο χρήμα».

Ο Σάμερς τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι «να έχουμε μια κατάσταση όπως τη δεκαετία του 1970, οπότε διαιωνίσαμε τον πληθωρισμό με το να μην κάνουμε αρκετά για να τον περιορίσουμε».

Αφαιρώντας τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα όπως η ενέργεια, «έχουμε με κάθε εύλογο μέτρο τον δομικό πληθωρισμό κάπου στο συν ή πλην 5%», είπε ο Σάμερς. «Αυτό είναι υψηλότερο ποσοστό από όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον έθεσε σε εφαρμογή ελέγχους των τιμών. Αυτό δεν είναι αποδεκτό σε καμιά περίπτωση».

Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε την κριτική του στην αξιολόγηση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ τον περασμένο μήνα ότι, με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα είχε ήδη φτάσει σε ένα «ουδέτερο» περιβάλλον -όπου ούτε τροφοδοτεί, ούτε περιορίζει τις τιμές καταναλωτή.

«Δεν νομίζω ότι η Fed ξέρει τι κάνει αυτή τη στιγμή», είπε ο Σάμερς. «Χωρίς να αυξηθούν σημαντικά τα πραγματικά επιτόκια -τα οποία προσαρμόζονται μέχρι κάποιο σημείο πληθωρισμού- «τότε απλώς διαμορφώνουμε το υπόβαθρο για στασιμοπληθωρισμό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.