ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Ζητά εξαίρεση του ΦΠΑ από την εισφορά για αέριο Κύριο

14:38 - 14 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Γερμανία: Ζητά εξαίρεση του ΦΠΑ από την εισφορά για αέριο
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας άδεια για να παραιτηθεί από τον ΦΠΑ από την εισφορά στην νέα τιμή του φυσικού αερίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο φορέας εκμετάλλευσης της αγοράς φυσικού αερίου της Γερμανίας πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα το μέγεθος της εισφοράς, την οποία το Βερολίνο επιβάλλει σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου για να κατανείμει το πρόσθετο κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Η εισφορά αποσκοπεί στο να βοηθήσει την Uniper και άλλους εισαγωγείς να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές λόγω των μειωμένων ρωσικών εξαγωγικών ροών, αλλά θα αυξήσει τις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις για τους πελάτες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τον ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα, η εισφορά θεωρείται στοιχείο της συνολικής τιμής του φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υποχρεωτική, γι' αυτό η Γερμανία πρέπει να ζητήσει την άδεια των Βρυξελλών για να την παραιτηθεί.

Ο Λίντνερ εξηγεί ότι, αν και το ζητά εκ μέρους της Γερμανίας, ουσιαστικά ζητά μια αλλαγή του νόμου για τον ΦΠΑ που θα έδινε σε όλα τα κράτη μέλη την προσωρινή επιλογή να κάνουν παρόμοιες κινήσεις.

«Ο ΦΠΑ στις εισφορές που επιβάλλονται από την κυβέρνηση ωθεί προς τα πάνω τις τιμές και αντιμετωπίζεται με αυξανόμενη αντίδραση από τους πολίτες, ειδικά στην τρέχουσα δύσκολη κατάσταση. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί απειλή για την ευημερία και τη σταθερότητά μας», είπε.

Η Ρωσία από τα μέσα Ιουνίου έχει περικόψει δραστικά τις ροές προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και επί του παρόντος προμηθεύει μόλις το 20% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων, κατηγορώντας τον ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό, ενώ η Ευρώπη λέει ότι η κίνηση έχει πολιτικά κίνητρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:13 - 14 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.