ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις

21:25 - 17 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Fed: Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις
Διχασμένη φαίνεται πως είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, αν και όλα τα μέλη της συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν.

Πιο συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης τα οποία δημοσιευτήκαν σήμερα (17/8), η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στα τέλη Ιουλίου, στο 2,25-2,5% είναι «η κατάλληλη κίνηση», υποστήριξαν όλα τα μέλη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Fed, κάποια από τα μέλη της υπογράμμισαν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ανέλθουν σε «επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός και να παραμείνουν εκεί «για μεγάλη χρονική περίοδο».

Στον αντίποδα, κάποια μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους για υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο όλοι συμφώνησαν ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα, κρίνοντας ότι «σε κάποια χρονική στιγμή» θα είναι ορθό να επιβραδυνθεί η κλίμακα των αυξήσεων.  

Κανένα σημάδι ότι υποχωρεί ο πληθωρισμός

Όλοι οι συμμετέχοντας συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. 

Παράλληλα, σημείωσαν ότι η ισχύς της αγοράς εργασίας δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι ισχυρότερη από ό,τι φάνηκε στην αδύναμη μέτρηση του ΑΕΠ β' τριμήνου, αυξάνοντας την πιθανότητα για ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ.  

Συνεδρίαση Ιουνίου

Υπενθυμίζεται ότι η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και στη συνεδρίαση του Ιουνίου ενώ η αγορά δίνει πιθανότητα άνω του 50% για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.    

Τελευταία τροποποίηση στις 21:34 - 17 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.