ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Εύκολη για τις πολυεθνικές η πρόσβαση στις πληροφορίες της!

13:14 - 22 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Εύκολη για τις πολυεθνικές η πρόσβαση στις πληροφορίες της!
Οι πόρτες της Κομισιόν είναι ορθάνοιχτες για πληροφορίες, στις πολυεθνικές αλλά παραμένουν ερμητικά κλειστές, σε ΜΚΟ και ευρωπαίους πολίτες.

Το ευαίσθητο αυτό θέμα ανέδειξε, με γραπτή της ερώτηση, προς την Κομισιόν η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, Σάντρα Περέιρα, διαταράσσοντας την «νιρβάνα» περί διαφάνειας που έχει καλλιεργήσει, εντέχνως, η Κομισιόν.

Στην ερώτηση της η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής αναφέρει ότι:

-Στην τελευταία σύνοδο ολομέλειας, ψηφίσαμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε τριμερή διάλογο σχετικά με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ένα πακέτο που υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τις μεγάλες πλατφόρμες να αντιμετωπίσουν θέματα όπως το παράνομο περιεχόμενο και η στοχευμένη διαφήμιση.

-Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, περισσότερες από 40 ΜΚΟ και συνδικάτα με ανησυχίες για τη διαφάνεια, τα ψηφιακά δικαιώματα και τη δημοκρατία αντιμετώπισαν πρόβλημα να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

-Εν τω μεταξύ, τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο στις μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου, οι οποίες συνέχισαν να ασκούν πίεση καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η Google, για παράδειγμα, έχει δηλώσει ότι ξοδεύει τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ για λόμπι στην ΕΕ και έχει προσλάβει δέκα συμβούλους για τη συλλογή πληροφοριών – αν και αυτό είναι λιγότερο από το Facebook, το οποίο ανέλαβε 13.

-Για να ενημερώνεστε για τις διαπραγματεύσεις, οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για τις πολυεθνικές και τα συμφέροντά τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (19.8.2022)

Η Επιτροπή εφαρμόζει μια συνολική πολιτική διαφάνειας όσον αφορά την εκπροσώπηση συμφερόντων, που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην προστασία των μελών και του προσωπικού του από αδικαιολόγητες ή υπερβολικές πρακτικές λόμπι.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της για τη διαφάνεια, η Επιτροπή απαιτεί από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο (μέλη της Επιτροπής) και τους άμεσα υπεύθυνους για συμβουλεύοντάς τους (μέλη υπουργικών συμβουλίων, γενικούς διευθυντές και προϊσταμένους υπηρεσίας) να συναντώνται μόνο εκπροσώπους συμφερόντων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Διαφάνειας.

Στην περίπτωση του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Επιτροπή ακολούθησε τη συνήθη διαβούλευση διαδικασία κατά την έγκριση της πρότασης. Πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση πριν και μετά την έγκριση της πρότασης. Επιπλέον, η Επιτροπή πραγματοποίησε ειδική διμερή και πολυμερείς συναντήσεις με ενδιαφερόμενα μέρη και ομάδες ενδιαφερομένων που έχουν καταχωρηθεί όπως ορίζεται στην κώδικα δεοντολογίας που προσαρτάται στη διοργανική συμφωνία για το μητρώο διαφάνειας. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν η κοινωνία των πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί καθώς και παρόχους υπηρεσιών διαμεσολάβησης. Όταν πρόκειται για τη διαδικασία συναπόφασης και ειδικότερα τις τριμερείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι άτυπης φύσης, η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τις διοργανικές συμφωνίες βελτίωση της νομοθεσίας που υπογράφηκε με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποχρεώσεις για τα τρία θεσμικά όργανα που σχετίζονται με τη διαφάνεια της νομοθετικής διαδικασίας και επικοινωνία με το κοινό, με σεβασμό της ισορροπίας μεταξύ διαφάνειας και ανάγκες αποτελεσματικότητας των συννομοθέτων όπως ορίζονται στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιοσύνη.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.