ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η 8λεπτη ομιλία του Πάουελ κόστισε... 78 δισ. δολάρια!

21:02 - 27 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Η 8λεπτη ομιλία του Πάουελ κόστισε... 78 δισ. δολάρια!
Σε διάστημα μόλις οκτώ λεπτών έγιναν «καπνός» 78 δισεκατομμύρια δολάρια από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, ο Έλον Μασκ έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Τζεφ Μπέζος 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ έχασαν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Πότε έγινε αυτό; Όταν ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ μίλησε στο ετήσιο φόρουμ πολιτικής της Fed του Κάνσας Σίτι στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ και τόνισε για άλλη μία φορά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και πιθανώς θα τα αφήσει υψηλά, προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Στη Wall Street, αμέσως ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,4%, σημειώνοντας τη χειρότερη μέρα του από τα μέσα Ιουνίου. Ο τεχνολογικός Nasdaq 100, ο οποίος περιλαμβάνει τους κολοσσούς Microsoft, Amazon.com, Tesla και Alphabet σημείωσε βουτιά άνω του 4%.

«Χασούρα» 1,4 τρισ. δολάρια το α’ εξάμηνο

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, ελάχιστες περιουσίες δισεκατομμυριούχων έχουν γλιτώσει φέτος. Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, που ήταν η πιο απότομη  βουτιά εξαμήνου στην ιστορία.

Οι αμερικανικές μετοχές τον Ιούλιο σημείωσαν την ισχυρότερη μηνιαία άνοδό τους από τον Νοέμβριο του 2020, οδηγώντας τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Ωστόσο, η ομιλία του Πάουελ έφερε την απότομη προσγείωση, καθώς λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι οι αποτιμήσεις των γιγάντων εταιρειών τεχνολογίας παραμένουν υψηλές μετά από μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν.

Κι αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg, προμηνύει πτώση για το μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:09 - 28 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.