ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέργεια-ΕΕ: Σε...νευρική κρίση για τις τιμές- Αναζητείται «κοινή γραμμή»

09:25 - 29 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Ενέργεια-ΕΕ: Σε...νευρική κρίση για τις τιμές- Αναζητείται «κοινή γραμμή»
Ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου προειδοποίησε ότι οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν «πέντε έως δέκα» «τρομερούς» χειμώνες εάν δεν γίνει τίποτα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Τα κράτη της ΕΕ παλεύουν με τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας από τότε που ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, προκαλώντας κυρώσεις.

Η Ρωσία, η οποία προμήθευσε την ΕΕ με το 40% του φυσικού της αερίου πέρυσι, με τη σειρά της περιόρισε τις προμήθειες.

Ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Tinne Van der Straeten έγραψε στο Twitter ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πρέπει να παγώσουν επειγόντως, προσθέτοντας ότι η σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τεχνητή και πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

«Οι επόμενοι πέντε με δέκα χειμώνες θα είναι τρομεροί αν δεν κάνουμε τίποτα», είπε. «Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για να παγώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου».

Τιμές ρεκόρ

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν επίσης στα ύψη στην Ευρώπη και έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Το αέριο είναι μια σημαντική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη Γερμανία, το συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος έφτασε τα 995 € (844 £, 991 $) ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, ενώ στη Γαλλία, αυξήθηκε στα 1.130 €. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πάνω από δεκαπλάσια αύξηση και στις δύο χώρες από πέρυσι, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ενεργειακές αγορές», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να μειωθούν, είπε, καλώντας την ΕΕ να αποσυνδέσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να καθορίζει την ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα», πρόσθεσε.

Παρά τις τιμές-ρεκόρ, ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι είναι απαισιόδοξοι για ισχυρές, ομόφωνες αποφάσεις από την ΕΕ. 

Κάθε χώρα καλείται λοιπόν να βρει μάλλον μόνη της τη διέξοδο. Ωστόσο, αν η κρίση διαρκέσει χρόνια, όπως προειδοποιούν πολλοί, τότε ίσως κάποιες χώρες δεν τα καταφέρουν. Για το λόγο αυτό, πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ για κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πιέζουν για λήψη αποφάσεων άμεσα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.