ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν «μπλεγμένη» στο σκάνδαλο Uber!

12:47 - 01 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν «μπλεγμένη» στο σκάνδαλο Uber!
Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε, με γραπτή ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud, με την οποία τίθεται εν αμφιβόλω, το αν ανώτατα στελέχη της Κομισιόν, σέβονται τις διατάξεις για την σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι, η πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Neelie Kroes ενδέχεται να παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφα της Uber που διέρρευσαν.

Όπως διευκρινίζει, τα «Αρχεία Uber», που περιλαμβάνουν 124.000 αρχεία που διέρρευσαν στην εφημερίδα The Guardian και μοιράστηκαν με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και συνεργατών μέσων ενημέρωσης σε 30 χώρες, φαίνεται να δείχνουν ότι , η Επίτροπος Kroes, πρώην επικεφαλής χάραξης πολιτικής στο Διαδίκτυο της ΕΕ, προσφέρθηκε να δημιουργήσει μια σειρά συναντήσεων για την Uber με αξιωματούχους της Επιτροπής και της ολλανδικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να τηρήσει μια «περίοδο υπαναχώρησης» 18 μηνών μετά την αποχώρηση από την Επιτροπή.

Η «περίοδος υπαναχώρησης» έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τις συγκρούσεις συμφερόντων περιορίζοντας τις θέσεις εργασίας που μπορούν να κάνουν οι Επίτροποι μετά την παραίτησή τους.

Όπως υπογραμμίζει, στην περίπτωση της Neelie Kroes, αυτή η περίοδος διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2016, όταν ανακοινώθηκε ότι εντάχθηκε στο συμβουλευτικό συμβούλιο δημόσιας πολιτικής της Uber.

Εγκαλεί, λοιπόν, την Κομισιόν αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Neelie Kroes παραβίασε την περίοδο υπαναχώρησης και, ως εκ τούτου, είναι ένοχη για σύγκρουση συμφερόντων, αν μπορεί να δημοσιοποιήσει όλη την αλληλογραφία που είχε με την κ. Kroes για το θέμα της Uber καθώς και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επιβολή κυρώσεων στην κ. Kroes και την αποτροπή συγκρούσεων συμφερόντων.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.