ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας-Ποια πολιτική θα ακολουθήσει Κύριο

14:46 - 05 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
H Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας-Ποια πολιτική θα ακολουθήσει
Η Λιζ Τρας επικράτησε του Ρίσι Σούνακ στην εσωκομματική διαδικασία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας κι έτσι γίνεται η νέα ηγέτιδα της Βρετανίας, διαδεχόμενη τον Μπόρις Τζόνσον.

Πιο συγκεκριμένα, η 47χρονη μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας, θα αναλάβει καθήκοντα αύριο, Τρίτη (6/9), πηγαίνοντας στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, όπου θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βασίλισσα.

Μετά από πολλές εβδομάδες ενός «διχαστικού» διαγωνισμού ηγεσίας, όπου η υπουργός Εξωτερικών αναμετρήθηκε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, η Λιζ Τρας βρέθηκε στην κορυφή στην ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος. 

Η παραπάνω εξέλιξη πυροδοτεί την έναρξη της παράδοσης της ηγεσίας από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του τον Ιούλιο.

Έτσι λοιπόν, ο Μπόρις Τζόνσον θα ταξιδέψει αύριο, Τρίτη (6/9) στη Σκωτία για να συναντήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ και να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του και στη συνέχεια η Τρας θα τον ακολουθήσει προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Λιζ Τρας συγκέντρωσε 81,326 ψήφους έναντι  60,399 του Ρίσι Σουνάκ. Συνολικά ψήφισαν 172,437 μέλη, ενώ άκυρες ήταν 654 ψήφοι.

 

truss

Πλέον, η Λιζ Τρας θα είναι η τέταρτη πρωθυπουργός από το 2015, αλλά και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

{https://twitter.com/SkyNews/status/1566753526939885568}

Ποια πολιτική θα ακολουθήσει

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Τρας είχε τονίσει την πρόθεσή της να καταργήσει τις αυξήσεις στους φόρους, μια κίνηση που ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

«Υπό την ηγεσία μου, θα αρχίσω να μειώνω φόρους από την πρώτη ημέρα για να λάβω άμεσα δράση προκειμένου να βοηθήσω τους πολίτες με το κόστος διαβίωσης», ανέφερε σε παλαιότερο άρθρο της στην εφημερίδα «Daily Telegraph».

Μάλιστα, σε συνέντευξή της στο BBC και με άρθρα της στον Τύπο το Σαββατοκύριακο, η Λιζ Τρας υποσχέθηκε μία σημαντική οικονομική παρέμβαση προς στήριξη των νοικοκυριών που πασχίζουν με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τρας ετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης ύψους ακόμα και 100 δισ. λιρών. 

«Πρέπει να δείξουμε ότι θα αποδώσουμε τα επόμενα δύο χρόνια. Θα παραδώσω ένα τολμηρό σχέδιο μείωσης των φόρων και ανάπτυξης της οικονομίας μας», δήλωσε η Τρας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

«Θα τιθασεύσω την ενεργειακή κρίση, βοηθώντας του πολίτες με τους ενεργειακούς λογαριασμούς, αλλά και αντιμετωπίζοντας τα μακροπρόθεσμα ζητήματα που έχουμε στον ενεργειακό εφοδιασμό», υπογράμμισε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 05 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.