ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικό πάρτι σε Wall και Ευρώπη

18:21 - 17 Οκτ 2007 | Ειδήσεις
Σε τεχνολογικό ράλι έχουν επιδοθεί οι αμερικανικοί δείκτες, με το Nasdaq προεξάρχοντα, ενώ κατά πόδας ακολουθεί και η Ευρώπη. Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου, όπως των Yahoo, Intel και IBM, τονώνουν την αισιοδοξία των επενδυτών και υπερκερούν τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη βουτιά σε χαμηλό 14 ετών στις ενάρξεις κατοικιών, που υποδεικνύουν παράταση της ύφεσης στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας.

Ο Dow Jones βρίσκεται στις 13.954,89 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,30%, ο Standard & Poor's 500 ενισχύεται 0,58% στις 1.547,44 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,15% και βρίσκεται στις 2.795,74 μονάδες.

Πέραν του τεχνολογικού κλάδου, ανοδικές τάσεις εκδηλώνονται και στις τράπεζες, καθώς η JPMorgan, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων στις ΗΠΑ

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε το Σεπτέμβριο, άνοδο της τάξης του 0,3% που είναι και η μεγαλύτερη από το Μάιο, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών σε καύσιμα και πετρέλαιο.Ωστόσο, θετικό εκτιμάται το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια, και τον οποίο παρακολουθεί στενά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής, ενισχύθηκε με ρυθμό 0,2% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Απασχόληση.

Δεν έχει τέλος η ύφεση στην αγορά κατοικίας

Πέραν του πληθωρισμού, η πραγματικά κακή είδηση της ημέρας έρχεται από την αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 14 ετών κινήθηκαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας βρίσκεται μακριά από το τέλος της. Οι ενάρξεις νέων κατοικιών έκαναν το Σεπτέμβριο βουτιά της τάξης του 10,2%, στα 1,19 εκατ. κατοικίες, το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 1993.

Επίσης, την ίδια περίοδο οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν 7,3%, στις 1,23 εκατ., που είναι και το χαμηλότερο από το 1993. Η συρρίκνωση αυτή ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν διαμόρφωση των νέων αδειών στις 1,28 εκατ.

Οι ελπίδες στρέφονται στα αποθέματα

Η αγορά έχει στραμμένα τα βλέμματα και στη δημοσίευση των στοιχειών για τα αμερικανικά αποθέματα αργού, καθώς η τιμή του αργού έχει αγκιστρωθεί στα επίπεδα των 88 δολαρίων το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι το άλμα των πετρελαϊκών τιμών έχει συμπαρασύρει σε άνοδο και αυτές των βασικών και πολυτίμων μετάλλων και ειδικά του χρυσού, ο οποίος λειτουργεί παραδοσιακά ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων και εξασθένησης του δολαρίου.

Υψηλότερα η Ευρώπη με στήριγμα τεχνολογία και λιανική

Στην Ευρώπη διάχυτο είναι το κλίμα αισιοδοξίας, με τους κλάδους τεχνολογίας και λιανικής να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,75% στις 6.663,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,80% στις 5.820,74 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,29% στις 7.985,48 μονάδες.

Οι Groupe Danone και Carrefour ηγούνται της ανόδου στον κλάδο λιανικής, καθώς ανακοίνωσαν αυξημένες πωλήσεις.

Στον τεχνολογικό κλάδο ξεχωρίζει η ASML Holding, καθώς η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού ημιαγωγών της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες της αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους. Ανοδικά κινούνται και οι τίτλοι των Infineon Technologies και STMicroelectronics.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.