ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εταιρική ευφορία στην Ευρώπη- Υπό πίεση η Wall

20:13 - 17 Οκτ 2007 | Ειδήσεις
Με άνοδο χαιρέτησαν τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου, όπως των Yahoo, Intel και IBM, και του τραπεζικού, όπως της JPMorgan, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις προκαλεί στην αμερικανική κεφαλαιαγορά το νέο ιστορικό άλμα στις πετρελαϊκές τιμές.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,96% στις 6.677,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με κέρδη της τάξης του κατά 0,77% στις 5.818,80 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,29% στις 7.985,41 μονάδες.

Ο Dow Jones βρίσκεται στις 13.834,82 μονάδες, καταγράφοντας πτώση κατά 0,56%, ο Standard & Poor's 500 υποχωρεί 0,47% στις 1.532,52 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,22% και βρίσκεται στις 2.769,87 μονάδες.

Οι επενδυτές φαίνεται να στρέφουν την πλάτη στα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη βουτιά σε χαμηλό 14 ετών στις ενάρξεις κατοικιών, που υποδεικνύουν παράταση της ύφεσης στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας. Ωσόσο, το νέο άλμα του αργού σε ιστορικό υψηλό, στα 89 δολάρια το βαρέλι, μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο για εισβολή της Τουρκίας στο Β. Ιράκ, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι αντάρτες του ΡΚΚ, αντιστρέφει το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικράτησε στη Wall κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα οικονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν τον καταλύτη των χρηματαγορών κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ τα θετικά αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών δείχνουν ότι δεν έχει πληγεί η καταναλωτική ζήτηση.

Οι Groupe Danone και Carrefour ηγήθηκαν της ανόδου στον κλάδο λιανικής, καθώς ανακοίνωσαν αυξημένες πωλήσεις.

Στον τεχνολογικό κλάδο ξεχώρισε η ASML Holding, καθώς η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού ημιαγωγών της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες της αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τίτλοι των Infineon Technologies και STMicroelectronics.

Επίσης, η μετοχή της Scottish & Newcastle, της μεγαλύτερης ζυθοποιίας της Βρετανίας, κατέγραψε ράλι 20%, καθώς οι Carlsberg και Heineken, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για κοινή προσφορά προς την πρώτη.

Στη αναστροφή του αρνητικού χθεσινού κλίματος βοήθησαν μια σειρά αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες μετά το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, 14 από τις 17 εταιρείες του δείκτη των 500 εταιρειών με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ, Standard & Poor's, ανακοίνωσαν αποτελέσματα τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων στις ΗΠΑ

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε το Σεπτέμβριο, άνοδο της τάξης του 0,3% που είναι και η μεγαλύτερη από το Μάιο, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών σε καύσιμα και πετρέλαιο.Ωστόσο, θετικό εκτιμάται το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια, και τον οποίο παρακολουθεί στενά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής, ενισχύθηκε με ρυθμό 0,2% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Απασχόληση.

Δεν έχει τέλος η ύφεση στην αγορά κατοικίας

Πέραν του πληθωρισμού, η πραγματικά κακή είδηση της ημέρας έρχεται από την αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 14 ετών κινήθηκαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας βρίσκεται μακριά από το τέλος της. Οι ενάρξεις νέων κατοικιών έκαναν το Σεπτέμβριο βουτιά της τάξης του 10,2%, στα 1,19 εκατ. κατοικίες, το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 1993.

Επίσης, την ίδια περίοδο οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν 7,3%, στις 1,23 εκατ., που είναι και το χαμηλότερο από το 1993. Η συρρίκνωση αυτή ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν διαμόρφωση των νέων αδειών στις 1,28 εκατ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.