ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Ένδειξη επιβράδυνσης του πληθωρισμού η πτώση στις τιμές βενζίνης

08:04 - 13 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Fed: Ένδειξη επιβράδυνσης του πληθωρισμού η πτώση στις τιμές βενζίνης
Η πτώση στις τιμές της βενζίνης αυξάνει τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, τονίζει έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέα Υόρκης που ήρθε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (12/9).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες που πήραν μέρος στην έρευνα για τις προσδοκίες των καταναλωτών τον μήνα Αύγουστο, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού θα βρίσκεται στο 5,7% σε έναν χρόνο από τώρα, καταγράφοντας μείωση 6,2% από τον Ιούλιο και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Παράλληλα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας μειώθηκαν στο 2,8% τον Αύγουστο από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, ποσοστό που ισοδυναμεί με το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Βάσει των αποτελεσμάτων της Fed, οι αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ήρθαν εν μέσω μιας σημαντικής πτώσης των τιμών της βενζίνης, η οποία είχε φτάσει σε υψηλό κοστίζοντας περισσότερο από 5 δολάρια το γαλόνι. Κατά μέσο όρο, αυτή τη στιγμή στην Αμερική η βενζίνη κοστίζει 3,71 δολάρια το γαλόνι, τιμή υψηλότερη από εκείνη που καταγραφόταν πριν ένα χρόνο, αλλά μικρότερη κατά περίπου 26 σεντς από τον Αύγουστο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και σύμφωνα με την έρευνα της Fed, οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές της βενζίνης θα αλλάξουν ελάχιστα σε έναν χρόνο από τώρα, ωστόσο οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να συνεχίσουν να εκτινάσσονται.

Από την άλλη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των καταναλωτών, τα ενοίκια αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,6%, αλλά είναι μειωμένα κατά 0,3% συγκριτικά με την έρευνα του Ιουλίου.

Αυξάνεται το κόστος ζωής

Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν, σύμφωνα με την έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κόστος ζωής θα αυξηθεί σημαντικά.

Οι προσδοκίες για τις δαπάνες των νοικοκυριών το επόμενο έτος αυξήθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 7,8% τον Αύγουστο, καταγράφοντας μια άνοδο που «οδηγήθηκε» σε μεγάλο βαθμό από όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τρίτη (13/9), το Bureau of Labor Statistics θα δημοσιεύσει τα τελευταία νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία του Αυγούστου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones αναμένουν ότι ο ΔΤΚ θα παρουσιάσει αύξηση κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ωστόσο βλέπουν μια πτώση 0,1% από τον Ιούλιο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6% σε ετήσια βάση και 0,3% μηνιαίως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.