ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Με πλαφόν στα κέρδη, €140 δισ. στα κράτη

11:05 - 14 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Με πλαφόν στα κέρδη, €140 δισ. στα κράτη
Σκληρά λόγια για τον Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης (14/9), στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε παρεμβάσεις που εκτίμησε πως θα αποφέρουν έσοδα 140 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στις χώρες-μέλη για να στηρίξουν τους πολίτες τους.

«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί συνολικά η χρήση του ρεύματος», είπε η φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ιταλίας και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που προωθούνται:

«Προτείνουμε ανώτατο όριο στα κέρδη των παρόχων ρεύματος. Είναι κακό να αποκομίζονται τεράστια οφέλη από εταιρείες, τόσο ρεύματος όσο και ορυκτών καυσίμων, τα κέρδη πρέπει να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, ώστε να ελαττωθεί το πλήγμα που υφίστανται. Θα αναπτύξουμε με τις χώρες-μέλη ένα σύστημα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα εξετάσουμε πώς θα μειώσουμε με συνετό τρόπο την τιμή του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε. «Οι προτάσεις μας θα αποφέρουν 140 δισεκ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις χώρες-μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», συμπλήρωσε.

«Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα», σημείωσε η Γερμανίδα πολιτικός.

Ανακοίνωσε ακόμη τη δημιουργία μιας τράπεζας υδρογόνου ώστε να χτιστεί μια αγορά υδρογόνου στην Ευρώπη, προς όφελος και των καταναλωτών και του περιβάλλοντος στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας.

“Καθώς ο τομέας των ορυκτών καυσίμων περνάει κρίση, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων καλούνται επίσης να επωμιστούν συγκεκριμένες ευθύνες” συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε:

“Υπερκέρδη έχουν και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, αερίου και άνθρακα. Οφείλουν να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί, μια δίκαιη συνεισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όλα αυτά είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης και προσωρινά μέτρα που επεξεργαζόμαστε, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεών μας για ανώτατα όρια τιμών.”

Μείωση τιμών φυσικού αερίου

“Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου", είπε ακόμα η Φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε:

"Πρέπει να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού μας και συγχρόνως να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη θα επεξεργαστούμε δέσμη μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη την ειδική φύση της σχέσης μας με τους προμηθευτές, είτε πρόκειται για αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία είτε για αξιόπιστους φίλους όπως η Νορβηγία. Οι ομάδες έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους".

Αλλαγή δεικτών

“Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται άλλο ένα σημαντικό θέμα. Σήμερα η αγορά μας φυσικού αερίου έχει αλλάξει θεαματικά: από το αέριο αγωγών κυρίως σε αυξανόμενες ποσότητες ΥΦΑ. Αλλά ο δείκτης αναφοράς που χρησιμοποιείται στην αγορά φυσικού αερίου, ο TTF, δεν έχει προσαρμοστεί. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή θα εργαστεί για την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη", ανακοίνωσε επίσης η Φον ντερ Λάιεν.

"Συγχρόνως γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που απειλεί τη λειτουργία του ενεργειακού μας συστήματος” τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και είπε ότι:

“Θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς ώστε να μετριάσουμε τα προβλήματα αυτά τροποποιώντας τους κανόνες σχετικά με τις εγγυήσεις και λαμβάνοντας μέτρα για να περιοριστούν οι ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών.”

Επίθεση στον Πούτιν

Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως τα παραπάνω είναι απαραίτητα να γίνουν εξαιτίας της στάσης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος «εξακολουθεί να χειραγωγεί την ενεργειακή αγορά μας, η οποία δεν λειτουργεί σωστά πλέον».

Κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως είναι ώρα να δείξει η Ευρώπη αποφασιστικότητα και όχι κατευνασμό, και ότι «τελικά ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει».

Έκανε βέβαια και αυτοκριτική, λέγοντας πως η Ευρώπη αφελώς πίστευε πως ο Πούτιν θα σταματούσε:

«Έπρεπε να είχαμε ακούσει όσους γνωρίζουν καλά τον Πούτιν, όσους εξέθεσαν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Έπρεπε να ακούσουμε τους εταίρους και φίλους μας στην Ανατολική Ευρώπη ότι ο Πούτιν δεν θα σταματούσε», είπε συγκεκριμένα.

«Στόχος της Ρωσίας δεν είναι απλώς η καταστρατήγηση των κανόνων αλλά η οριστική τους κατάργηση, γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε στη Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Στήριξη στην Ουκρανία

Με την Ολένα Ζελένσκα παρούσα  η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε πως η ΕΕ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ουκρανία:

«Η ΕΕ θα στηρίξει και την ανόρθωση της οικονομίας και άλλων τομέων της καθημερινότητας στην Ουκρανία: Δεσμεύουμε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση των σχολείων της Ουκρανία», ανήγγειλε.

«Δε θα στηρίξουμε μόνο οικονομικά την Ουκρανία αλλά και θα τη βοηθήσουμε να πραγματώσει όλες τις σπουδαίες δυνατότητες», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στο ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού και στην ποιότητα των εξαγωγών της χώρας. «Θα συνεργαστούμε με την Ουκρανία για εύκολη είσοδο στην κοινή αγορά της Ευρώπη», τόνισε ακόμη, προαναγγέλλοντας την επίσκεψή της στο Κίεβο εντός της ημέρας για συνεργασία με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ανακοίνωσε ακόμη νομοθετική παρέμβαση για τον «Ευρωπαϊκό Έλεγχο των Κρίσιμων Πρώτων Υλών», ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις επάρκειας, καθώς και την ενίσχυση της βιομηχανίας της Ευρώπης με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να είναι κατά το δυνατόν αυτόνομη.

Τέλος, έκανε λόγο για πρότασή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα αφορά και ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ΕΕ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:32 - 14 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.