ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διπλή... ανάγνωση της Δύσης στο διάγγελμα Πούτιν

12:22 - 21 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Η διπλή... ανάγνωση της Δύσης στο διάγγελμα Πούτιν
Δύο βασικές αναγνώσεις κάνει η Δύση στο διάγγελμα Πούτιν για μερική επιστράτευση Ρώσων εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από τη μία μεριά ο Ρώσος πρόεδρος ομολογεί την αποτυχία του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ωστόσο, από την άλλη δείχνει πως δεν έχει διάθεση να σταματήσει ή να αποδεχθεί την ήττα του και αυτό μπορεί να τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο στο μέλλον.

Ακόμα και οι απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να ακούγονται... τρελές, αλλά κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Επίσης, είναι φανερό πως ο Πούτιν θέλει να γενικεύσει τον πόλεμο, τουλάχιστον ρητορικά. Θέλει δηλαδή να δημιουργήσει ένα status που λέει πως δεν είναι Ρωσία εναντίον Ουκρανίας, αλλά Ρωσία εναντίον Δύσης. Πολλοί δε φοβούνται πως μπορεί πράγματι να θέλει να "ανοίξει" τον πόλεμο.

Οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζίλιαν Κίγκαν στο Sky News αμέσως μετά το διάγγελμα.

«Σαφώς είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη γιατί, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο – και δεν είμαι σίγουρη ότι ούτε ο ίδιος έχει τον έλεγχο, πραγματικά. Αυτό είναι προφανώς μια κλιμάκωση», είπε.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ υπογράμμισε ότι οι ανακοινώσεις Πούτιν περί επιστράτευσης είναι μια κακή εξέλιξη, και η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη σε διαβουλεύσεις σχετικά με την επόμενη κίνηση.

Πιο ψύχραιμος ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η διαταγή επιστράτευσης στη Ρωσία είναι ένδειξη πανικού στο Κρεμλίνο που δεν πρέπει να εκληφθεί ως άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.

Ψυχρή ήταν κι η υποδοχή του Πεκίνου στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να μπουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες περί της ασφάλειας καθενός από τα εμπλεκόμενη μέρη.

«Εμείς συνεχίζουμε να επιχειρούμε κανονικά», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι το διάγγελμα ήταν αναμενόμενο στο περιεχόμενό του, ότι η επιστράτευση που κηρύχθηκε αποτελεί απόδειξη και ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Μόσχα, ενώ χαρακτήρισε τις υπόλοιπες δηλώσεις Πούτιν «ρητορική που αποσκοπεί στο να φορτώσει στη Δύση τον πόλεμο και τα οικονομικά προβλήματα» της Ρωσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:23 - 21 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.