ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «αυξανόμενος θυμός» η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

08:34 - 22 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Ο «αυξανόμενος θυμός» η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη
Η επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε κοινωνική αναταραχή στη Ρωσία, ωστόσο και στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται φαινόμενα έντονης δυσαρέσκειας από μερίδα των πολιτών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της ενεργειακής κρίσης.

Μια διαμαρτυρία 5.000 ατόμων στη Σλοβακία αυτή την εβδομάδα ήταν η κορυφή του παγόβουνου της αυξανόμενης οργής σε ολόκληρη την ΕΕ για τον διευρυνόμενο οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, σε ολόκληρο το μπλοκ υπάρχουν ανησυχητικές αντιδράσεις που θυμίζουν το πρόσφατο παρελθόν, όταν στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οδηγηθήκαμε σε λαϊκιστικές ανατροπές όπως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Αυτή τη φορά, οι εκλογές στην Ιταλία την Κυριακή αναμένεται να φέρουν νίκη της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι -λίγες ημέρες μετά από ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στη Σουηδία- ενώ η δυσαρέσκεια είναι ιδιαίτερα έντονη σε πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ευρώπης, όπου πολλοί εξακολουθούν να αισθάνονται μεγαλύτερη συμπάθεια για τη Ρωσία παρά για τις ΗΠΑ.

Με απλά λόγια η ενεργειακή κρίση ενδυναμώνει τους λαϊκιστές της Ευρώπης. Οι εξτρεμιστές της Ευρώπης κεφαλαιοποιούν την κρίση.

Συνεπώς, δεν είναι μόνο ο Πούτιν υπό πίεση και το ερώτημα είναι εάν οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να κρατήσουν μακριά τη δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος ζωής τουλάχιστον αυτόν τον χειμώνα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:49 - 22 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.