ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν:Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει «γύρω από ένα τραπέζι»

12:43 - 22 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Μακρόν:Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει «γύρω από ένα τραπέζι»
Διπλωματική λύση για την Ουκρανία αντιτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στους εκβιασμούς του Πούτιν.

Στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Μακρόν μίλησε στο γαλλικό κανάλι BFMTV και σχολίασε το διάγγελμα Πούτιν.

«Η Ρωσία αποφάσισε να κάνει ένα επιπλέον βήμα στην κλιμάκωση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας την απόφαση για στρατολόγηση 300.000 εφέδρων στη Ρωσία, ενώ καυτηρίασε την επιθυμία που εξέφρασε ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί «όλα τα όπλα» - συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών - στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Προφανώς, πρόκειται για εκβιασμό και προφανώς έχει αυτά τα όπλα και ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά είναι επίσης ένα μέσο πίεσης», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια (ουκρανική) αντεπίθεση από το νότο και το βορρά που έχει αποσταθεροποιήσει το ρωσικό μέτωπο. Επίσης, η ρωσική οικονομική κατάσταση είναι προφανώς πιο περίπλοκη από ό,τι έχει ειπωθεί, το ρούβλι είναι εύθραυστο, οι αλυσίδες αξίας καταρρέουν καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν την επικράτεια και οι εταίροι δεν βοηθούν όσο αναμενόταν. Και το τρίτο πράγμα, η Ρωσία απομονώνεται διπλωματικά».

Για τον Μακρόν, η σύγκρουση στην Ουκρανία «θα τελειώσει μόνο γύρω από ένα τραπέζι». «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν, προκειμένου να αυξσουμε την πίεση. Η Ρωσία είναι πολύ ξεκάθαρα υπό πίεση, αλλά πρέπει να πιέσουμε τους εαυτούς μας να αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις συνθήκες για την ειρήνη. Δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. (...) Θα τελειώσει μόνο γύρω από ένα τραπέζι. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε μια ανεξέλεγκτη διαδικασία».

Ανέφερε ακόμα, ότι η ειρηνευτική συνθήκη θα πρέπει τουλάχιστον να εγγυάται τις «γραμμές του Φεβρουαρίου», δηλαδή τα σύνορα που ίσχυαν πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και επομένως την «εθνική ακεραιότητα» της Ουκρανίας πριν από τη σύγκρουση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.