ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Ταβάνι…αντοχής για την οικονομία τα επιτόκια Fed στο 4%

12:49 - 22 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
UBS: Ταβάνι…αντοχής για την οικονομία τα επιτόκια Fed στο 4%
Η Federal Reserve δεν εξέπληξε τους αναλυτές με την ανακοίνωση για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη φορά, αφού άπαντες ανέμεναν ότι θα διατηρήσει την επιθετική νομισματική πολιτική της μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του, ακόμα κι αν αυτό υπονομεύει την ανάπτυξη.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, οι παρατηρήσεις του προέδρου Τζερόμ Πάουελ ήταν σαφείς. Επανέλαβε ότι η Fed επικεντρώνεται στην επίτευξη της σταθερότητας των τιμών και ότι αυτό πιθανότατα θα απαιτήσει μια διαρκή περίοδο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερη ανεργία.

Μάλιστα, μετά και τον επιθετικό τόνο του Πάουελ, οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον άλλες 100 μονάδες βάσης ή πιθανότατα και 125 μέχρι το τέλος του έτους.

Η UBS… κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι εκτιμά ότι ένα επιτόκιο στο 4% περίπου είναι το υψηλότερο που είναι σε θέση να αντέξει η οικονομία, αλλά η Fed απειλεί ξεκάθαρα να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS, ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει αρκετά, ώστε να οδηγήσει τη Fed να σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων μετά τη συνάντηση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός δεν πέφτει τόσο γρήγορα όσο περιμένουμε και η Fed αυξήσει τα επιτόκια πιο κοντά στο 5%, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ύφεση.

Ενώ τελικά η UBS αναμένει ότι η Fed θα είναι επιτυχής στο «πάγωμα» του πληθωρισμού, δεν αναμένεται αυτό να συμβεί στο εγγύς μέλλον. Προβλέπει επίσης περαιτέρω αντίθετους ανέμους για τις αγορές, ενώ στο γεωπολιτικό μέτωπο, επισημαίνει η UBS, η βασική υπόθεση είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να συνεχιστεί χωρίς να υπάρχει κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον μέχρι το χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, αν και η Κίνα αυτή την εβδομάδα τερμάτισε το lockdown της πόλης Chengdu των 21 εκατομμυρίων κατοίκων, η στρατηγική της κυβέρνησης για μηδενικό COVID-19 παραμένει εμπόδιο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, που επίσης βιώνει τριγμούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.