ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BoE: Αύξησε τα επιτόκια στο 2,25% παρά τις προοπτικές ύφεσης

14:24 - 22 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
BoE: Αύξησε τα επιτόκια στο 2,25% παρά τις προοπτικές ύφεσης
Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στην έβδομη διαδοχική άνοδο των επιτοκίων της, αυξάνοντας σήμερα (22/9) το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, η BoE τόνισε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται  σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε ύφεση.

Μάλιστα, η κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο τριών τετάρτων.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ψήφισε 5-4 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στο 2,25%, με τον αναπληρωτή κυβερνήτη Dave Ramsden και τα εξωτερικά μέλη Jonathan Haskel και Catherine Mann να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης στο 2,5%, ενώ το νέο μέλος Swati Dhingra ήθελε μικρότερη άνοδο στο 2%.

«Σε περίπτωση που οι προοπτικές υποδηλώνουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης ζήτησης, η Επιτροπή θα ανταποκριθεί σθεναρά, όπως είναι απαραίτητο», δήλωσε η BoΕ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας, μια κίνηση που σηματοδοτεί την πιο «σκληρή» κίνηση πολιτικής της Fed από τη δεκαετία του 1980.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.