ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΑΤΟ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα ρωσικά ψευδοδημοψηφίσματα

20:48 - 22 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
ΝΑΤΟ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα ρωσικά ψευδοδημοψηφίσματα
Το ΝΑΤΟ καταδίκασε σήμερα (22/9) τα σχέδια της Μόσχας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και κάλεσε όλα τα μέλη της Συμμαχίας να απορρίψουν τις «κατάφωρες απόπειρες της Ρωσίας για κατάκτηση εδαφών».

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στερούνται νομιμότητας και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση (εδαφών). Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ:

  1. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής των λεγόμενων “δημοψηφισμάτων” για την προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό. Όπως επαναβεβαίωσε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο ψήφισμά της “Επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας” που εγκρίθηκε στις 2 Μαρτίου 2022, καμία εδαφική απόκτηση που προκύπτει από την απειλή ή τη χρήση βίας δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη. Οι σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την παράνομη και παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη και αθέμιτη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση.
  2. Αυτές οι ρωσικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής στρατιωτικής κινητοποίησης, αποτελούν περαιτέρω κλιμάκωση του παράνομου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Συνεχίζουμε να απορρίπτουμε την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο, τα τεράστια δεινά που η επιθετικότητά της προκαλεί στον ουκρανικό λαό, καθώς και το κόστος του πολέμου της, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού λαού που τώρα κινητοποιείται. Είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τη σύγκρουση. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποχωρήσει από την Ουκρανία.
  3. Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και στο εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι να παρέχουν πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας.
  4. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή. Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.