ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Ασταθές και το 4ο τρίμηνο-Οι προβλέψεις σε βασικούς τομείς Κύριο

10:18 - 25 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
UBS: Ασταθές και το 4ο τρίμηνο-Οι προβλέψεις σε βασικούς τομείς
Η προσπάθεια ανακάλυψης μιας νέας ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε πολλές αγορές θα συνεχίσει να δημιουργεί αβεβαιότητα και προβληματισμό στους επενδυτές και το 4ο τρίμηνο, επισημαίνει στις προβλέψεις της για τη συνέχεια τους έτους η UBS.

«Με τον βασικό πληθωρισμό των ΗΠΑ να παραμένει σταθερός, τον χειμώνα στην Ευρώπη να πλησιάζει και το 20ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που αναμένεται τον επόμενο μήνα, η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από την κορύφωση των επιτοκίων, το κατώτατο σημείο για τα κέρδη και τις προοπτικές για τις τιμές της ενέργειας», επισημαίνει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer στην UBS Global Wealth Management, τονίζοντας ότι η αστάθεια θα συνεχίσει να είναι το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών.

Μετοχές

Στη βασική μας υπόθεση, αναφέρει η UBS, αναμένουμε ότι οι μετοχές θα κινηθούν υψηλότερα στο επόμενο διάστημα μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, αλλά με την αστάθεια να παραμένει όλο αυτό το διάστημα. Οι προβλέψεις μας για μείωση του πληθωρισμού, χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων και θετική αύξηση κερδών (ακόμα και αργή) συνάδουν με υψηλότερες τιμές μετοχών.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μας εκπλήσσει προς τα πάνω, αν και αναμένουμε να επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Οι πιο χαμηλές τιμές της βενζίνης προσφέρουν ανακούφιση και με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις δαπάνες σε αγαθά , η πλευρά της προσφοράς της οικονομία συμβαδίζει με τη ζήτηση. Οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν μια βασική μεταβλητή που θα πρέπει να παρακολουθούμε, με ισχυρότερη καταναλωτική ζήτηση, πιο στενές αγορές εργασίας και ταχεία αύξηση των μισθών να ασκούν μια πιο επίμονη από το αναμενόμενο πίεση στις τιμές.

Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν είναι πιθανό να κορυφωθεί παρά αργότερα εντός του έτους, ή στις αρχές του 2023, και ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας είναι πιθανό να γίνει πιο έντονα αισθητός το χειμώνα.

Η Fed

Οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού σημαίνουν ότι η αγορά έχει προσαρμοστεί στην ιδέα ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα και για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια κορύφωση επιτοκίων στο 4,6% τον Μάιο του 2023.

Κατά την άποψή μας, είναι πιθανό η Fed να αυξήσει τα επιτόκια σε κάθε μία από τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της FOMC το 2022 και να τα κρατήσει ψηλά για περισσότερο από όσο αναμέναμε και μέσα στο 2023, ακόμα κι αν αυτό πυροδοτήσει ύφεση. Η Fed πιθανότατα θα θέλει να δει τουλάχιστον τρεις διαδοχικούς μήνες χαμηλής μηνιαίας επιβράδυνσης του πληθωρισμού και σημάδια ότι η αγορά εργασίας έχει ηρεμήσεις επαρκώς πριν χαλαρώσει την πολιτική της.

Αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, η Fed θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη εφαρμογής πρόσθετων αυξήσεων επιτοκίων το 2023 και θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπών επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2023.

Ομόλογα

Πιστεύουμε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, στο 3,53%, είναι πιθανώς ήδη κοντά στην κορύφωση του κύκλου του, με την πρόβλεψή μας μέχρι το τέλους του έτους να είναι στο 3,5%. Εάν ο πληθωρισμός μειωθεί, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε χαμηλότερες προσδοκίες για αυξήσεις από τη Fed, στηρίζοντας τα ομόλογα, ενώ αν οι προσδοκίες παραμείνουν υψηλές, αυτό

πιθανότατα θα αυξήσει την πιθανότητα σοβαρής μελλοντικής ύφεσης και θα αυξήσει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία αντιστάθμισης κινδύνου, όπως τα μακροχρόνια προθεσμιακά ομόλογα. Αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των 10ετών θα μειωθούν στο 3,25% μέχρι το Ιούνιο του 2023.

Εμπορεύματα

Οι τιμές των εμπορευμάτων είναι κάτω από τα υψηλά τους Ιουνίου, με τη στενότητα της προσφοράς να υπερκαλύπτει τις προσδοκίες για αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης. Στο εγγύς μέλλον, αναμένουμε περιορισμένη ότι η πλεονάζουσα χωρητικότητα του ΟΠΕΚ+, το τέλος των πωλήσεων από τα στρατηγικά αποθέματα του ΟΟΣΑ, η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ και η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου (δεδομένων των έκτακτων τιμών του φυσικού αερίου) να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου. Αναμένουμε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία και παράγοντες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες να κρατήσουν ψηλά τις τιμές των σιτηρών. Βλέπουμε περίπου 15% συνολική άνοδο για τις τιμές των βασικών προϊόντων τους επόμενους έξι μήνες.

Το δολάριο

Το αμερικανικό δολάριο έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002 έναντι του ευρώ και σε υψηλά πολλών δεκαετιών έναντι του γεν και της στερλίνας. Είναι επίσης αυξημένο κατά περίπου 10% έναντι του κινεζικού γουάν.

Αν και το δολάριο είναι ιδιαίτερα ισχυρό, είναι πιθανό να παραμείνει έτσι όσο η Fed συνεχίζει την πιο επιθετική πολιτική της σε σχέση με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες και ενώ η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σχετικά ανθεκτική.

Το δολάριο θα είναι επίσης πιθανό να ωφεληθεί σε περίπτωση που οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινωθούν, και ως εκ τούτου συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την προσέγγιση Μπάιντεν προς την Κίνα, καθώς και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Δεδομένου αυτού, πιστεύουμε ότι το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται και περιμένουμε μόνο να ξεκινήσει να αποδυναμώνεται όταν η κορύφωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι πιο ξεκάθαρα ορατή.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:32 - 25 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.