ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα στις προβλέψεις για πληθωρισμό και ύφεση

10:07 - 28 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα στις προβλέψεις για πληθωρισμό και ύφεση
Η ομοιόμορφή μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, κατά την Τρίτη ακρόαση για φέτος, των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και έγινε γνωστή σήμερα το πρωϊ, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεσμεύθηκε, στους ευρωβουλευτές, να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη!

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον και μία αβεβαιότητα στις προβλέψεις της ΕΚΤ, με ποικίλες μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι, η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν την Πρόεδρο Λαγκάρντ σχετικά με την οικονομική και νομισματική κατάσταση στην Ευρωζώνη και για την ανησυχία για αύξηση των τιμών και έκκληση για στήριξη των ευάλωτων πολιτών Τα μέτρα πρέπει να αποφεύγουν τους κινδύνους κατακερματισμού μεταξύ των κρατών μελών, ανέφεραν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Οι ευρωβουλευτές εστίασαν σε μια προγραμματισμένη ανάπτυξη του Μέσου Προστασίας Μεταφοράς (TPI), που στοχεύει να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.

Οι ευρωβουλευτές αναρωτήθηκαν, εάν η αγορά του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να ενθαρρύνει έναν ηθικό κίνδυνο.

Η Πρόεδρος είπε ότι το TPI αποσκοπεί στη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, μέσω στοχευμένης δράσης σε χώρες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας (συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών, βιώσιμο δημόσιο χρέος και υγιή και βιώσιμη μακροοικονομική πολιτικές).

Εν μέσω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και των αυξήσεων των επιτοκίων, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης, τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς και για πιθανή δράση κατά των αυξανόμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε το εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον και την αβεβαιότητα στις προβλέψεις της ΕΚΤ, με ποικίλες μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Στην απάντησή της σε ερωτήσεις σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, εξήγησε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα μέχρι να επιτευχθεί μια ουδέτερη νομισματική πολιτική που ούτε θα τονώσει ούτε θα συσφίξει την οικονομία και δεν θα ωθήσει τον πληθωρισμό.

Απαντώντας στις ανησυχίες των ευρωβουλευτών ,σχετικά με τις ενέργειες των κυβερνήσεων που αντικατοπτρίζουν την πολιτική της ΕΚΤ, η Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για προσωρινά, προσαρμοσμένα και στοχευμένα μέτρα από τα κράτη μέλη για να βοηθήσουν τους ευάλωτους πολίτες. Οι εθνικές υπηρεσίες θα πρέπει να λάβουν προστατευτικά μέτρα έναντι των αυξανόμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων και των τραπεζών που μετακυλούν το κόστος τους στους δανειολήπτες, κατέληξε.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.