ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Νέες κυρώσεις... θεμέλια για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

16:51 - 28 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
ΕΕ: Νέες κυρώσεις... θεμέλια για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Τετάρτη (28/9) την πρόταση της Κομισιόν για επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με σκοπό «να κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει» για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τα «εικονικά δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενα εδάφη.

Το προτεινόμενο όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, που αναμένεται να στερήσουν από τη Μόσχα επιπλέον 7 δισ. ευρώ σε έσοδα, και περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον στρατό, όπως είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Πέραν αυτού, το πακέτο κυρώσεων θα θέσει τη νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και θα απαγορεύσει σε πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικές θέσεις σε ρωσικές κρατικές εταιρείες, δήλωσε η ίδια.

Αναλυτικά το νέο προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων:

1) Νέες προσθήκες φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων στις κυρώσεις

2) Περαιτέρω εμπορικοί περιορισμοί:

- Νέες απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, στερώντας από τη ρωσική οικονομία 7 δισ. ευρώ σε έσοδα.
 
- Νέα προϊόντα που δεν μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία, ιδίως βασικές τεχνολογίες που απαιτούνται για την πολεμική της μηχανή

3) Η Ρωσία δεν πρέπει να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία. 

Για αυτό η Κομισιόν προτείνει:
 
- Πρόσθετες απαγορεύσεις στην παροχή ευρωπαϊκών υπηρεσιών
 
- Απαγόρευση στους υπηκόους της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικές θέσεις σε ρωσικές κρατικές εταιρείες.

4) Τίθεται νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.
 
Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται προμήθειες ρωσικού πετρελαίου σε χαμηλές τιμές. Αυτό το πλαφόν θα συμβάλει στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

5) Ενισχύονται οι προσπάθειες για την πάταξη της παράκαμψης κυρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται μια νέα κατηγορία για να καταγράφονται τα άτομα που παρακάμπτουν τις κυρώσεις. Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, αναμένεται να έχει σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:45 - 28 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.