ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Dunja Mijatović: Διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ηλικιωμένων!

11:48 - 30 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Dunja Mijatović: Διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ηλικιωμένων!
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργήσουν, για να προωθήσουν την ενεργό γήρανση και να διασφαλίσουν ότι οι ηλικιωμένοι στην Ευρώπη μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatović, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων.

«Η ενεργός γήρανση υπερβαίνει τις δυνατότητες στην αγορά εργασίας και περιλαμβάνει ευκαιρίες για ανεξάρτητη διαβίωση, επαρκή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και συμμετοχή στην κοινωνία σύμφωνα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ικανότητες κάποιου.», τόνισε.

Στην δήλωση της αναφέρει ακόμη ότι, προκειμένου να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι, οι βασικές αρχές της αυτονομίας, της ανεξαρτησίας και του σεβασμού της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου πρέπει πάντα να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής που αφορά τους ηλικιωμένους.

Οι πολιτικές για την ενεργό γήρανση θα πρέπει να βασίζονται στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Υπάρχει ανάγκη, να μην βλέπουμε τους ηλικιωμένους κυρίως ως δικαιούχους φροντίδας και να προχωρήσουμε στην αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητους κατόχους δικαιωμάτων.

Όπως και η γήρανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και δεν πρέπει να μειώνονται λόγω ηλικίας, κατέληξε η Επίτροπος.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.