ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μίνι αυτοκριτική» της Τρας για τον «μίνι προϋπολογισμό»

15:50 - 02 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
«Μίνι αυτοκριτική» της Τρας για τον «μίνι προϋπολογισμό»
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, παραδέχθηκε πως υπάρχουν επί μέρους λάθη στο νέο οικονομικό νομοσχέδιο, αλλά υπεραμύνθηκε το γενικό του πνεύμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα έναν «μίνι προϋπολογισμό» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους ζωής και ο πληθωρισμός που πλησιάζει το 10%. Αλλά η ανακοίνωση μαζικών μειώσεων φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα προκάλεσαν αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες φοβούνται έκρηξη του βρετανικού χρέους.

«Στηρίζω το πακέτο που ανακοινώσαμε και στηρίζω το γεγονός ότι το ανακοινώσαμε γρήγορα διότι έπρεπε να δράσουμε, αλλά δέχομαι ότι θα έπρεπε να έχουμε προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος», τόνισε η Τρας.

«Πιστεύω ότι ήταν καλή απόφαση να αυξήσουμε τον δανεισμό αυτό τον χειμώνα», επανέλαβε τη Τρας, έπειτα από μια χαοτική εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από τη Βρετανία να αναθεωρήσει το σχέδιό της και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη εκτάκτως σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.

«Φυσικά και θα επαναφέρουμε το χρέος σε κάποιο ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, έχω ένα σχέδιο για αυτό. Αλλά αυτό που θα ήταν λάθος θα ήταν να μην δράσουμε», πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό.

Παράλληλα για πρώτη φορά η Τρας δήλωσε ότι η απόφαση να καταργηθεί η ανώτατη φορολογική κλίμακα ήταν απόφαση του Κουάρτενγκ, ένδειξη ότι ίσως παίρνει αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών της.

Όταν ρωτήθηκε αν το υπουργικό συμβούλιο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απόφαση αυτή, η Τρας απάντησε: «Όχι. Ήταν μια απόφαση που έλαβε ο υπουργός».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.