ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η Γερμανία... σαμποτάρει το πλαφόν στο αέριο-Πιέζουν οι «15»

11:01 - 04 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Γιατί η Γερμανία... σαμποτάρει το πλαφόν στο αέριο-Πιέζουν οι «15»
Οι χώρες της ΕΕ ανησυχούν ότι το σχέδιο δανεισμού της Γερμανίας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ανοίξει ξανά τις οικονομικές διαιρέσεις που είχε καταφέρει να γεφυρώσει το μπλοκ κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid.

«Ενώ η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να δανειστεί 200 δισεκατομμύρια ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν», είπε χθες στους υπουργούς Οικονομικών ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Ερωτηθείς σχετικά στο Eurogroup ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη» σχετικά με το γερμανικό σχέδιο στήριξης. «Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία αλληλεγγύης που μπορούμε να έχουμε», τόνισε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει και να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ο Γερμανός Κρίστιαν Λίντνερ απάντησε ότι η βοήθεια κατανέμεται σε αρκετά χρόνια και δεν θα χρησιμοποιηθεί πλήρως εάν δεν χρειαστεί: «Δείχνουμε στον Πούτιν ότι χρησιμοποιούμε την οικονομική μας δύναμη για να προστατευτούμε».

Την ίδια ώρα βέβαια το Eurogroup κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μέτρα στήριξης. Ζήτησε να είναι στοχευμένα και έκτακτα, όχι μόνιμα.

Ο ισχυρότερος δηλαδή θα επιβιώσει, ενώ θυμίζουμε πως η Γερμανία είναι και μία από τις χώρες που απορρίπτει το αίτημα για πλαφόν στην τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου. Γιατί η Γερμανία αντέχει το κόστος για αγορά ακριβού φυσικού αερίου. Είναι ανταγωνιστική και μπορεί να αγοράσει μεγάλες ποσότητες. Αρνούμενη, όμως, το πλαφόν εμποδίζει από πιο αδύναμες χώρες να αγοράσουν φθηνότερα.

Το θέμα πάντως αναμένεται να ξανασυζητηθεί σε κορυφαίο πια επίπεδο. Θα βρεθεί σίγουρα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 7 Οκτωβρίου, καθώς το στηρίζουν 15 χώρες και ουσιαστικά το θέμα εμποδίζεται από τη Γερμανία και φυσικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο προσχέδιο πάντως υπάρχει σχετική αναφορά που χαρακτηριστικά αναφέρει πως η Σύνοδος θα αναζητήσει "εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.