ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουν καμιά αξία οι αντιδράσεις Ελλάδας, ΕΕ

13:14 - 04 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουν καμιά αξία οι αντιδράσεις Ελλάδας, ΕΕ
Δεν… πτοείται από τις αντιδράσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συμφωνίες με τη Λιβύη για υδρογονάνθρακες η Τουρκία.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι αντιδράσεις δεν έχουν καμία σημασία ή αξία, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί «να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της».

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανακοίνωση: «Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας.

Η αντίρρηση που εκφράζεται σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε και με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για τη θαλάσσια δικαιοδοσία σε περιοχές που έχει εκδώσει άδειες, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Η στήριξη της ΕΕ στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και η στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και θέτει εμπόδια στην εξεύρεση λύσης μέσω διεθνών δικαστικών μέσων είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 04 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.