ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενρία προς τράπεζες: Μην υπολογίζετε σε άλλη κρατική βοήθεια

15:11 - 04 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Ενρία προς τράπεζες: Μην υπολογίζετε σε άλλη κρατική βοήθεια
«Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να ποντάρουν ότι οι κυβερνήσεις θα σταθεροποιήσουν την οικονομία για άλλη μια φορά και αντ' αυτού πρέπει να προσέχουν για δάνεια που δεν πληρώνονται», δήλωσε ο επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ενρία είπε ότι η πανδημία είχε μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι φοβόταν στους ισολογισμούς των τραπεζών, χάρις μεταξύ άλλων στη γενναιόδωρη βοήθεια που έλαβαν από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, αλλά είναι απίθανο να βοηθήσουν πάλι αυτή τη φορά με τον πληθωρισμό τόσο υψηλά.

«Επομένως, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη της πανδημίας και οι προσδοκίες για κυβερνητικές ενέργειες δεν πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις στρατηγικές διαχείρισης του ισολογισμού τους», είπε ο Ενρία σε εκδήλωση στη Βιέννη.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα αποκαλούμενα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» -τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο να παραμείνουν απλήρωτα- συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ήταν 10% πάνω από το σημείο που ήταν στα τέλη του 2020.

«Αυτοί οι ευάλωτοι κλάδοι αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 18% των τραπεζικών δανείων σε εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικών τομέων», πρόσθεσε ο Ενρία.

Τέλος, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για τα «μοχλευμένα» δάνεια, τα οποία δεν έχουν μειωθεί παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της ΕΚΤ, για τα στεγαστικά δάνεια και για τη μεταβλητότητα στο trading ενέργειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.