ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός στην κεντρική Αμερική καθώς πλησιάζει o κυκλώνας «Τζούλια»

12:40 - 09 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Συναγερμός στην κεντρική Αμερική καθώς πλησιάζει o κυκλώνας «Τζούλια»
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κεντρική Αμερική, καθώς η τροπική καταιγίδα «Τζούλια» ενισχύθηκε σε κυκλώνα και αναμένεται να φθάσει πάνω από το έδαφος στη Νικαράγουα τα ξημερώματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική υπηρεσία στο πιο πρόσφατο έκτακτο ενημερωτικό δελτίο της ανέφερε ότι «η Τζούλια μετατράπηκε σε κυκλώνα με ανέμους 120 χιλιομέτρων ανά ώρα περνώντας κοντά από τα νησιά Σαν Αντρές και Προβιντένσια», που μαζί με τη Σάντα Καταλίνα αποτελούν κολομβιανό αρχιπέλαγος 48.000 κατοίκων στην Καραϊβική Θάλασσα.

Η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας, η Ροσάριο Μουρίγιο, ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας Τζούλια αναμένεται να φθάσει σήμερα νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) ως κυκλώνας Κατηγορίας 1 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον) πάνω από τη γη σε περιοχή ανάμεσα στο Ορινόκο και τη Λαγκούνα δε Πέρλας, βόρεια της πόλης Μπλούφιλντς, στις νοτιοανατολικές ακτές.

Σε κατάσταση συναγερμού 

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κήρυξε κατάσταση «μέγιστου συναγερμού» στο Σαν Αντρές. Οι βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακου μπορεί να προκαλέσουν «αστραπιαίες πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης», δυνητικά φονικές, στην κεντρική Αμερική, προειδοποίησε το NHC.

Στη Γουατεμάλα, ο συντηρητικός πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ζήτησε από όλες τις κρατικές υπηρεσίες να είναι έτοιμες να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους Γουατεμαλτέκους που ενδέχεται να το χρειαστούν.

Είκοσι δύο νομαρχίες της χώρας, το 60% του πληθυσμού της οποίας ζει στη φτώχεια, τέθηκαν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» από τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Γουατεμάλας (CONRED), καθώς πλησιάζει η καταιγίδα, που απειλεί επίσης να πλήξει την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.