ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Η περιοριστική πολιτική θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα

22:26 - 10 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Fed: Η περιοριστική πολιτική θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα
Η αυστηρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε μία οικονομία που ενδέχεται να επιβραδύνει ταχύτερα από το αναμενόμενο, αλλά το πλήρες βάρος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed δεν θα είναι εμφανές για αρκετούς μήνες ακόμη, δήλωσε σήμερα (10/10) η αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Λάελ Μπρέιναρντ.

«Η παραγωγή έχει “ρίξει ταχύτητα” μέχρι στιγμής φέτος περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής έχει κάποιο αποτέλεσμα» σε τομείς όπως η στέγαση, που επηρεάζονται άμεσα από το κόστος δανεισμού για στεγαστικά δάνεια, είπε η Μπρέιναρντ σε ομιλία της σε οικονομικό συνέδριο. «Σε άλλους τομείς, οι καθυστερήσεις στην αποτελεσματικότητα των μέτρων σημαίνουν ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειες θα έχουν την πλήρη επίδρασή τους στη δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα και η επίδραση στον καθορισμό των τιμών μπορεί να διαρκέσει περισσότερο» πρόσθεσε.

Με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με τη Fed, με υψηλότερα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, «η συγκράτηση της ζήτησης θα πρέπει να ενισχυθεί» ακόμη περισσότερο, σημείωσε η Μπρέιναρντ.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταναλωτές έχουν ξοδέψει τα υπόλοιπα των καταθέσεων γρηγορότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, προμηνύοντας έναν πιθανό υποτονικό ρυθμό καταναλωτικών δαπανών» ανέφερε ακόμη η αντιπρόεδρος της Fed. «Πλέον περιμένω ότι η ανάκαμψη σε δεύτερη φάση θα είναι περιορισμένη και ότι η πραγματική ανάπτυξη (ΑΕΠ) θα είναι ουσιαστικά σταθερή φέτος» συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αντιπρόεδρος της Fed δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία έχει επιβαρυνθεί σε τέτοιο σημείο όπου θα άλλαζε τα σχέδια της Fed, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και δίνω ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξη των προοπτικών καθώς και στους παγκόσμιους κινδύνους» είπε η Μπρέιναρντ και πρόσθεσε: «Σε αυτό το περιβάλλον, μια απότομη μείωση του κλίματος κινδύνου ή άλλο γεγονός κινδύνου, που μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί, θα μπορούσε να ενισχυθεί, δεδομένης και της ρευστότητας στις βασικές χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο με την πάροδο του χρόνου. Υπό το πρίσμα της αυξημένης παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας, η πρόοδος σκόπιμα και με τρόπο που εξαρτάται από τα δεδομένα θα μας επιτρέψει να μάθουμε πώς η οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση και ο πληθωρισμός προσαρμόζονται» ανέφερε η Μπρέιναρντ.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:35 - 10 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.