ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απογοητευτικές οι δοκιμές για το ρινικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

09:23 - 11 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Απογοητευτικές οι δοκιμές για το ρινικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Η αρχική δοκιμή ενός ρινικού εμβολίου κατά της πανδημίας του κορονοϊού, είχε απογοητευτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οποίο ανέλαβε την ανάπτυξή του με χρηματοδότηση από τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο που χορηγείται στη μύτη, είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό όσον αφορά στην αποτροπή μετάδοσης του ιού.

Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι το ρινικό εμβόλιο πυροδότησε αντισώματα σε «μια μειονότητα των συμμετεχόντων» (χωρίς να δοθεί ακριβές ποσοστό), ενώ η συστημική ανοσιακή απόκριση που προκάλεσε, ήταν ασθενέστερη - με βάση τους βιοδείκτες του αίματος - σε σχέση με τα κανονικά ενέσιμα εμβόλια.

Ο επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, δρ Σάντι Ντάγκλας, παραδέχτηκε ότι το ρινικό εμβόλιο στις δοκιμές φάνηκε κατώτερο του αναμενομένου. «Πιστεύουμε ότι η χορήγηση των εμβολίων στη μύτη και στους πνεύμονες παραμένει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση, όμως η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι πιθανώς θα υπάρχουν δυσκολίες στη δημιουργία ενός ρινικού σπρέι ως αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης». 

Πρόσθεσε ότι πιθανώς αυτό οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του σπρέι-εμβολίου καταλήγει να καταπίνεται και να καταστρέφεται στο στομάχι, αντί να εισέρχεται στους πνεύμονες.

Στο μέλλον θα εξεταστεί κατά πόσο είναι δυνατό το ρινικό εμβόλιο να περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις συστατικών που θα του επιτρέπουν να προσκολλάται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα αντί να καταπίνεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.