ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη, συγκρατημένη η πτώση στη Wall

20:17 - 22 Οκτ 2007 | Ειδήσεις
Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% έκλεισαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ενώ η Wall δίνει σκληρή μάχη ανάκαμψης, σε μια οδυνηρή, για τη μεγάλη πλειοψηφία των παγκόσμιων χρηματαγορών, ημέρα, όπου διευρύνονται οι σημαντικές απώλειες της Παρασκευής, καθώς οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 και η παραμονή των πετρελαϊκών τιμών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά τη μερική αποκλιμάκωση, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 1,3% στις 375,81 μονάδες, που είναι και το χαμηλότερο από τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι εθνικοί δείκτες υποχωρούν και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 6.459,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 μειωμένος κατά 1,38% στις 5.661,27 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX χαμηλότερα κατά 1,13% στις 7.794,94 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη βρέθηκε ο μεταλλευτικός κλάδος, μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού. Επίσης, η Daimler, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φορτηγών παγκοσμίως και η Royal Philips Electronics ηγήθηκαν της πτώσης στην ομάδα εταιρειών που είναι λίαν ευαίσθητες στις οικονομικές μεταβολές.

Στον τραπεζικό κλάδο η Royal Bank of Scotland και η Barclays ξεχώρισαν για τις αρνητικές τους επιδόσεις, καθώς η Credit Suisse υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις βρετανικές τράπεζες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ειδικά ο τραπεζικός κλάδος δεν θα εμφανίσει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης το προσεχές διάστημα, καθώς οι συνέπειες της πιστωτικής κρίσης του καλοκαιριού δεν έχουν ακόμη παρέλθει.

Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς η τιμή του αργού υποχωρεί σήμερα κάτω από τα87 δολάρια το βαρέλι, με τις BP και Total να ηγούνται τις πτώσης .

Το αρνητικό κλίμα, που διαχύθηκε σήμερα σε όλες τις χρηματαγορές του πλανήτη, επιδείνωσαν οι εκτιμήσεις των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ θα λειτουργήσουν ως βαρίδι στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτή την ώρα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού,  οι δύο στους τρεις βασικούς δείκτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με μόνη φωτεινή εξαίρεση τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος βρίσκει στήριγμα στην άνοδο των τίτλων των Yahoo! και Microsoft.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,45% στις 13.461,71 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.730,88 μονάδες, με κέρδη 0,21% και ο Standard & Poor's 500 σημειώνει απώλειες 0,36%, στις 1.495,18 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει 4,1%, μετά το ρεκόρ στις 9 Οκτωβρίου, υπό το βάρος των απογοητευτικών αποτελεσμάτων μιας σειράς εταιρειών, των Bank of America, Alcoa και Caterpillar συμπεριλαμβανομένων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.