ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NASA: Ανησυχητικά ευρήματα NASA για την ασφάλεια των πτήσεων στις ΗΠΑ

22:13 - 22 Οκτ 2007 | Ειδήσεις
Αρνείται τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων μυστικής έρευνας που διεξήγαγε η NASA σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα της έδειξαν κενά ασφάλειας και μεγάλο αριθμό λανθασμένων εντολών της τελευταίας στιγμής από τους ελεγκτές κυκλοφορίας, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που παραδέχεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται οι συγκρούσεις με σμήνη πτηνών, η επικίνδυνη προσέγγιση αεροσκαφών εν πτήσει αλλά και στους διαδρόμους των αεροδρομίων. Σύμφωνα με τους πιλότους πολιτικών αεροσκαφών μεγάλος είναι ο αριθμός των περιστατικών όπου τους δίνονται από τους ελεγκτές εντολές της τελευταίας στιγμής που ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων.

Ηεν λόγω έρευνα διεξάχθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 24.000 πιλότους της πολιτικής αεροπορίας και εμπορικών πτήσεων και το ποσοστό συμμετοχής της έφτασε το 80%. Ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2005 αλλά έκτοτε η υπηρεσία αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, οι περικοπές του προϋπολογισμού της υπηρεσίας μείωσαν το προσωπικό και έβαλαν την έρευνα «στο συρτάρι».

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκε από την εταιρεία που είχε αναλάβει την επεξεργασία των στοιχείων να διαγράψει από τους υπολογιστές της τα δεδομένα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Το πρακτορείο Associated Press επικαλούμενο τον Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης προσπάθησε να λάβει και να δημοσιοποιήσει την έρευνα, αλλά η υπηρεσία αρνήθηκε να την παραδώσει στον Τύπο προσθέτοντας και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που έδωσαν οι πιλότοι.

Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Τόμας Λούντκε, αναγνώρισε μεν ότι η έρευνα είναι εμπεριστατωμένη αλλά αποκάλυψε ότι τα ευρήματα θα ζημίωναν την εμπιστοσύνη του κοινού τις αεροπορικές εταιρείες.

Τα παραπάνω ευρήματα πάντως, σύμφωνα με την υπηρεσία δεν είναι τόσο ανησυχητικά ώστε να ειδοποιηθεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) αν και η FAA έχει λάβει γνώση ορισμένων ευρημάτων. Η εκπρόσωπος της FAA αμφισβήτησε την μεθοδολογία της NASA

Οι γερουσιαστές τάσσονται υπέρ της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων και έχουν μάλιστα ζητήσει από τις αρμόδιες επιτροπές να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα. Την ίδια γνώμη έχουν και εμπειρογνώμονες της αεροπορικής βιομηχανίας που θεωρούν ότι η έρευνα θα προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα για την ασφάλεια των πτήσεων.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.