ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του αργού εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης

22:31 - 22 Οκτ 2007 | Ειδήσεις
Υποχώρησε από τις τιμές ρεκόρ των προηγούμενων εβδομάδων κατέγραψε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, εξαιτίας της ανησυχίας ότι η πιστωτική κρίση αναμένεται να επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση ενέργειας. H τιμή του πετρελαίου αποδυναμώθηκε και εξαιτίας της σταδιακής υποχώρησης της τουρκικής απειλής για εισβολή στο Β. Ιράκ.

Η τιμή συμβολαίου για παράδοση Νοεμβρίου για το αργό πετρέλαιο  σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,17% και διαμορφώθηκε στα 87,56 δολάρια ανά βαρέλι. Υποχώρηση κατά  0,77% κατέγραψε και η τιμή του πετρελαίου τύπου brent που διαμορφώθηκε στα 84,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός δηλώνουν οι Κούρδοι αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ, εάν η Αγκυρα εγκαταλείψει από τη μεριά της το σχέδιο εισβολής, σταματήσει τις επιθέσεις κατά κουρδικών θέσεων και δεσμευτεί για την ειρήνη, σύμφωνα με διακήρυξή τους σε σχετική ιστοσελίδα.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα πως οι αντάρτες του PKK θα ανακοινώσουν απόψε κατάπαυση του πυρός. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, Robert Gates επιβεβαίωσε πως η εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ δεν θα είναι άμεση.

Υπενθυμίζεται πως οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ΡΚΚ έχουν ενταθεί από τη στιγμή που του τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως την περασμένη Τετάρτη σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση της χώρας στο βόρειο Ιράκ. Την Παρασκευή το αργό σημείωσε ράλι ανόδου αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 90,07 δολαρίων ανά βαρέλι.

Παρατηρώντας την οικονομία στις ΗΠΑ, βλέπει κανείς αύξηση του δείκτη ανεργίας, ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, πίεση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά και επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας, εκτιμούν οι αναλυτές. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ασκούν πιέσεις στους καταναλωτές στις ΗΠΑ και αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρωινό report της η Morgan Stanley υποστήριξε πώς «υπάρχει η πιθανότητα το πετρέλαιο να αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά είναι φούσκα». Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται σήμερα σε υπερβολικά επίπεδα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη, και σύντομα θα πέσουν απότομα, προέβλεψε ο διεθνής οίκος.

Η πιθανότητα να κινηθούν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι υπάρχει, καθώς ο συνδυασμός των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα αποθεμάτων, η πειθαρχία του ΟΠΕΚ, οι ανανεωμένες γεωπολιτικές αναταραχές, η εύρωστη ζήτηση από την Ασία και το αδύναμο δολάριο, «δούλεψε» πολύ καλά για τους bulls του μαύρου χρυσού.

Η Morgan Stanley προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεών της για την τιμή του brent στα 70 δολάρια το βαρέλι από 59 για το 2008 και στα 67 δολάρια το βαρέλι από 62 για το 2009.

 Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να περιορίσει σημαντικά και περισσότερο από ότι περιμένει η αγορά σήμερα, λόγω της πιο αργής διεθνούς ανάπτυξης, ύστερα από έξι χρόνια υψηλών τιμών. Το βραχυπρόθεσμο διάστημα, ο μαύρος χρυσός αναμένεται να πιεστεί έντονα.

Εάν ο ΟΠΕΚ δεν παράγει περισσότερο πετρέλαιο, τότε μέχρι τα τέλη του 2007 η τιμή του αναμένεται να εκτοξευθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι, στην συνέχεια όμως η «καταστροφή» από την ζήτηση και η υπερβολική προσφορά θα στείλει τις τιμές κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση στην αγορά, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου καθώς και η κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.