ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο τεχνολογικός κλάδος ενίσχυσε τη Wall - Ξεχώρισε ο Nasdaq

00:05 - 23 Οκτ 2007 | Ειδήσεις
Με θετικά πρόσημα διαμορφώθηκαν στο κλείσιμό τους οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Wall Street, μετά από μια σκληρή μάχη ανάκαμψης, εξαιτίας της ανόδου των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου και της υποχώρησης των πετρελαϊκών τιμών. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος βρήκε στήριγμα στην άνοδο των τίτλων των Yahoo! και Microsoft.

Ο Dow Jones  ενισχύθηκε κατά 0,35% και διαμορφώθηκε στις 13.568,36 μονάδες. Ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.753,93 μονάδες, με κέρδη 1,06% και ο Standard & Poor's 500 κατέγραψε άνοδο 0,41%, κλείνοντας στις 1.506,71 μονάδες.

Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι θα έχει διαθέσιμα θα έχει τα δεδομένα της στις ανταγωνιστικές εταιρίες, όπως η Linux, ενδίδοντας στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από περισσότερα από τρία χρόνια διαμάχης. Οι αλλαγές αυτές στην πολιτική της Microsoft αναμένεται να επηρεάσουν όλες τις εταιρίες κατασκευής λογισμικών, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό, Neelie Kroes.

Οι μετοχές της Microsoft ενισχύθηκαν κατά 46 σεντ, ή 1,5% και διαμορφώθηκαν στα 30,63 δολάρια σήμερα. Η μετοχή έχει ήδη καταγράψει άνοδο κατά 2,6% τη φετινή χρονιά.

Η τιμή του αργού κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1% υποχωρώντας από τις τιμές ρεκόρ των προηγούμενων εβδομάδων, εξαιτίας της ανησυχίας ότι η πιστωτική κρίση θα μειώσει τη ζήτηση ενέργειας και διαμορφώθηκε στα 87,56 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου αποδυναμώθηκε και εξαιτίας της σταδιακής υποχώρησης της τουρκικής απειλής για εισβολή στο Β. Ιράκ.

Έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός δηλώνουν οι Κούρδοι αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ, εάν η Αγκυρα εγκαταλείψει από τη μεριά της το σχέδιο εισβολής, σταματήσει τις επιθέσεις κατά κουρδικών θέσεων και δεσμευτεί για την ειρήνη, σύμφωνα με διακήρυξή τους σε σχετική ιστοσελίδα.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα πως οι αντάρτες του PKK θα ανακοινώσουν απόψε κατάπαυση του πυρός. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, Robert Gates επιβεβαίωσε πως η εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ δεν θα είναι άμεση.

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% καταγράφηκαν στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με απώλειες μεγαλύτερες του 1% έκλεισαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 και η παραμονή των πετρελαϊκών τιμών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά τη μερική αποκλιμάκωση, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 1,3% στις 375,81 μονάδες, που είναι και το χαμηλότερο από τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι εθνικοί δείκτες και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 6.459,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 μειωμένος κατά 1,38% στις 5.661,27 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX χαμηλότερα κατά 1,13% στις 7.794,94 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη βρέθηκε ο μεταλλευτικός κλάδος, μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού. Επίσης, η Daimler, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φορτηγών παγκοσμίως και η Royal Philips Electronics ηγήθηκαν της πτώσης στην ομάδα εταιρειών που είναι λίαν ευαίσθητες στις οικονομικές μεταβολές.

Στον τραπεζικό κλάδο η Royal Bank of Scotland και η Barclays ξεχώρισαν για τις αρνητικές τους επιδόσεις, καθώς η Credit Suisse υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις βρετανικές τράπεζες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ειδικά ο τραπεζικός κλάδος δεν θα εμφανίσει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης το προσεχές διάστημα, καθώς οι συνέπειες της πιστωτικής κρίσης του καλοκαιριού δεν έχουν ακόμη παρέλθει.

Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς η τιμή του αργού υποχωρεί σήμερα κάτω από τα87 δολάρια το βαρέλι, με τις BP και Total να ηγούνται τις πτώσης .

Το αρνητικό κλίμα, που διαχύθηκε σήμερα σε όλες τις χρηματαγορές του πλανήτη, επιδείνωσαν οι εκτιμήσεις των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ θα λειτουργήσουν ως βαρίδι στην παγκόσμια οικονομία.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.